Hlavní obsah

Scorpions: Končíme velkým třeskem

Právo, Jana Rovenská a Jaroslav Špulák

Německá skupina Scorpions vystoupí 15. března v pražské O2 Areně a o čtyři dny později vydá nové album Sting In The Tail. Před několika týdny oznámila, že až k němu skončí turné, svou kariéru ukončí. Zpěvák Klaus Meine (61) k tomu Právu řekl více.

Článek

Nedávno jste ohlásili, že po turné k desce Sting In The Tail (Žihadlo v zadku) ukončíte kariéru. Platí to stále?

Ano, platí to. Názor jsme nezměnili, protože hodně věříme v naše nové album. Po dlouhých čtyřiceti letech v bláznivém rokenrolovém vlaku jsme si mysleli, že tohle bude ten správný okamžik: s působivým albem a dlouhou řadou koncertů, které nás během dvou a půl roku zavedou do celého světa, skončit naši pozoruhodnou kariéru skutečně na úrovni, v tom nejvybranějším stylu.

Je pravda, že na vaše rozhodnutí měl vliv názor manažera, který řekl, že skončit by se mělo v tom nejlepším?

Rozhodně. A není to jen v hudbě, ale ve sportu, v herectví, prostě každý se snaží odejít na vrcholu sil, v nejvyšším bodě kariéry. Otázkou ale je, kdy je ten správný moment? Když se začalo rýsovat tohle album, věřili jsme, že to bude hodně výrazná a přesvědčivá deska, takže jsme v ní mohli vidět konec naší dlouhé cesty. Rozhodnutí není ale vůbec jednoduché. Právě teď nám jde všechno skvěle a s kapelou si všeho fakt užíváme. V posledních dvou letech jsme měli šedesát sedmdesát koncertů v pětadvaceti zemích světa. Jsme velice aktivní a pořád na vrcholu. Ale kdo ví, jestli tomu tak bude i za pět let? Může to tak být, ale nemusí. Proto jsme se rozhodli skončit velkým třeskem, což dává podle nás smysl. V žádném případě nechceme před naším publikem zvolnit tempo. Chceme, aby to bylo na špičkové úrovni až do úplného konce.

Proč své nové desce Sting In The Tail tak věříte?

No, jistí si nikdy být nemůžete. Říct dnes, jestli bude album dobré nebo ne, není vůbec jednoduché. V naší době byl úspěch, když jsme prodávali milióny desek, ale dnes žijeme ve zcela jiném světě. Nejen že je větší konkurence, to podstatné je, že děti dnes znají spoustu muziky z internetu, takže vlastně nevím, co dnes znamená velký úspěch. Pro mě osobně by to bylo to, kdyby si naši fanoušci řekli: Je to nádherné, úžasné album, je to přesně to, co jsme od naší oblíbené kapely čekali.

Ve skladbě The Good Die Young na nové desce zpívá finská zpěvačka Tarja Turunen. Proč jste si ji pozvali?

Je to velice silná píseň, takže jsme pro ni chtěli mít i mimořádnou interpretku zvenčí. Před dvěma roky jsme vystupovali v Brazilii, kde jsme si Tarju vyzkoušeli poprvé. Byli jsme s jejím výkonem nadmíru spokojeni. Když pak slyšela tuhle píseň, moc se jí zalíbila a na spolupráci kývla. Určitě jí dodává takovou zvláštní příchuť.

Ve třech názvech písniček na vaší novince se objevuje slovo „rock“ (Raised On Rock, Let’s Rock, Spirit Of Rock). Co pro vás osobně to slovo znamená?

O tom jsme hodně diskutovali s producentem. Navrhoval jsem, že vymyslíme aspoň jedné z nich jiný název, on byl ale zásadně proti. Tvrdil, že je to přece celé o rocku! Vůbec nevadí, že to slovo opakujeme. A právě píseň Raised On Rock vyjadřuje pointu Scorpions. Skutečně jsme byli rockem odchovaní, rocková muzika nám byla inspirací, žili jsme jí celý život.

Které období kariéry Scorpions bylo z vašeho pohledu nejkrásnější?

To je opravdu těžká otázka, protože v každém z nich bylo něco mimořádného. Třeba doba, kdy se mi po dvou letech vrátil hlas, natočili jsme album Black-out (1982) a stali se nedílnou součástí hudební rockové rodiny, nebo úspěch s písní Wind of Change z alba Crazy World (1990). Když napíšete písničku, která se stane hitem, je to jedna věc. Když ale napíšete takovou, která se stejně jako pád Berlínské zdi stane symbolem konce studené války pro milióny lidí, to je záležitost, která přetrvá léta, víc si přát nemůžete.

Čeká vás turné, které potrvá dva a půl roku. Jak budou vaše koncerty vypadat?

Na tom právě pracujeme. Motto je Get Your Sting and Blackout. Bude tam aranžmá podobné tomu z osmdesátých let tak, aby z toho byla opravdu bombastická show. Bude tam stará klasika, ale i písně z různých dekád a pochopitelně všechno nové ze Sting In The Tail.

Jak by na vás po vašem odchodu ze scény měli fanoušci vzpomínat?

Jako na kapelu, která otřásla světem jako hurikán.

Jak se těšíte na vystoupení v Praze?

Hrozně moc. Pro nás je to mimořádné už tím, že je to první vystoupení s naší novou deskou. Těšíme se na velkou novou arénu. Slyšeli jsme, že se lístky dobře prodávají, že tam bude hodně našich fanoušků, takže to vypadá jako výborný začátek pro naše světové turné. Bude to pro nás skutečně něco velmi mimořádného. A Prahu mám moc rád. Byl jsem tam už několikrát, ale tentokrát doufám, že budu mít šanci objevit ještě víc z její krásy.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám