Hlavní obsah

Nová CD – Gorillaz, Amy Macdonaldová i Jimi Hendrix

Mezi hudebními novinkami tohoto týdne je asi tou nejočekávanější deska Plastic Beach kreslené kapely Gorillaz a také sbírka dosud nevydaných nahrávek Jimiho Henrixe.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Nová CD

Článek

Gorillaz: Plastic Beach

Nejslavnější kreslená kapela světa po pěti letech přichystala desku s názvem Plastic Beach. Zpěvák Damon Albarn, který je spolu s komiksovým malířem JC Hewlettem hlavní osobností projektu, se před vydáním nechal slyšet, že novinka bude nejpopovější deskou, jakou kdy natočil.

Barry Gibb z Bee Gees, rapper Snoop Dogg, legendární Lou Reed, soulový bard Bobby Womack, hiphopový génius Mos Def nebo pánové z punkových The Clash, to je několik nejpodstatnějších jmen, která tentokrát rozšířila řady těch, kdo už s Gorillaz nahrávali. Album vychází v několika verzích, od standardní až po verzi s DVD...

EMI

Amy Macdonaldová: A Curious Thing

Zpěvačka Amy Macdonaldová je široké veřejnosti známa především hity This Is The Life nebo Mr. Rock And Roll, s kterými zazářila zhruba před dvěma lety na svém debutovém albu. Nyní přichází s nový albem A Curious Thing, jehož koproducentem se stal Paul Weller (ex The Jam).

Se psaním nových písní započala multi-platinová zpěvačka s velkým předstihem na počátku minulého roku. Následné demoverze nahrála ve své ložnici. První singl  Don’t Tell Me That It’s Over dokazuje, že inspirace Travis a The Libertines ji stále neopustila.

Universal Music

Jimi Hendrix: Valleys Of Neptune

Je neuvěřitelné, že čtyřicet let po smrti legendárního kytaristy Jimiho Hendrixe ještě existují nepublikované nahrávky. Na desce Valleys Of Neptune fanoušci naleznou dvanáct doposud nevydaných studiových nahrávek, zachycujících Hendrixovo hudební rozpoložení mezi vydáním slavného alba Electric Ladyland (říjen 1968) a spuštěním jeho vlastního nahrávacího studia Electric Lady Studio v Greenwich Village v roce 1970.

Valleys of Neptune obsahuje více než šedesát minut původní hudby, kterou nově zmixoval Hendrixův dlouholetý spolupracovník – zvukový inženýr Eddie Kramer, který s Jimem poprvé spolupracoval už v roce 1967 na albu Are You Experienced?

SonyBMG Entertainment

Petr Kalandra & ASPM: 1982–1990

V roce nedožitých šedesátin Petra Kalandry vybrali dcera Karolína a Jan Spálený více než třicítku písní, ve kterých byl podíl tohoto zpěváka, kytaristy, hráče na foukací harmoniku, skladatele a textaře zásadní. Amatérské Sdružení Profesionálních Muzikantů bylo – vedle Marsyasu – hudebně i lidsky nejpodstatnější součástí Kalandrovy kariéry.

Mimo zpěvákem i publikem milovaných cover verzí písní folkových velikánů vzniklo také mnoho songů vlastních, neméně populárních: Krůtí píseň, A pak, Kapitán Slunce, Kulečník, Spadla mi pěna…. Obvykle si Kalandra hudbu sám opatřil texty, často osobními, vždy ale poetickými i s využitím jen zdánlivě prostých slov.

Supraphon

Ellie Gouldingová: Lights

Ellie Gouldingová je třiadvacetiletá anglická zpěvačka, která získala první místo v anketě BBC Sound of 2010 jako největší letošní talent.

Od folkových začátků přešla i díky spolupráci s anglickým elektropopovým umělcem jménem Frankmusik k vybroušenému elektronickému popu, který uslyšíte na jejím debutovém albu Lights. Prvním singlem je skladba Starry Eyed.

Universal Music

Boyzone: Brother

Irský boyband Boyzone se po delší odmlce vrací s novým albem Brothers. I když toto seskupení aktuálně tvoří pouze čtyři pánové, na desce je uslyšíme ještě v původním složení, protože ho natáčeli v červnu minulého roku, kdy ještě žil Stephen Gately. Ten bohužel zemřel 10. října 2009 během dovolené na Mallorce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám