Hlavní obsah

Tipy Jany Kirschner

Novinky, jaš, cg, aš, HD, Právo

Zpěvačka Jana Kirschner uvádí, co ji v poslední době zaujalo v kultuře. Redakčními tipy jsou kniha Dějiny českého státu v dokumentech a koncerty skupiny Moloko a Boban Marković Orkestar.

Článek

Tipy Jany Kirschner

Čtu: Přečetla jsem šest knih sci-fi od Jiřího Kulhánka. Jsou strašně zábavné, dostaly mě úplně do jiné dimenze. Pamatuji si, jak jsme v létě hráli koncert na festivalu na Sázavě a já četla ještě pár chvil předtím, než jsme šli na pódium.

Poslouchám: Stále se vracím k starší Princeově desce All Friends for Sale, kterou považuji za naprosto nádhernou a úžasnou. Naposledy jsem si koupila nové Outkast a Roots. aké jsem viděla ve Vídni koncert Daniela Lanoise. Přišel na pódium jako chuligán s kytarou a jedním jazzovým bubeníkem a hrál rock´n´roll. Byl úplně jiný než na klidných a volně plynoucích deskách

Viděla jsem: Krásný dokument o košickém koupališti, který běžel na České televizi. Měl nádherné barvy, skvělou atmosféru a já jím byla úplně očarovaná. T

Internet: Je to pro mě dost nová záležitost, zabývám se jím tak rok. Doma ho mám tři měsíce a využívám ho minimálně, jen ke zjištění základních informací. 

Zdeněk Veselý: Dějiny českého státu v dokumentech

Četba dokumentů více jak tisícileté historie českého státu je vzrušujícím dobrodružstvím. Poprvé jsou veřejnosti předkládané písemnosti a rozhodnutí známé jen odborníkům nebo podle názvu, ať už jde o setkání českých a maďarských králů, povýšení pražského biskupství na arcibiskupství, svědectví státoprávní činnosti Jiříka z Poděbrad, Karla IV., Marie Terezie. Nechybí ani zákony Československé republiky, Benešovy dekrety či novodobé smlouvy ČR s Německem, Rakouskem a Maďarskem. 

Epocha, 495 stran

Moloko, Gus Gus

Po letním zastavení na festivalu Go Planet Roxy se do Čech v rámci turné k aktuálnímu albu Statues navrací britská skupina Moloko, která již dlouhá léta výtečně balancuje mezi taneční scénou a chytrým popem. Charismatická zpěvačka Roisin Murphy a mozek projektu Mark Brydon si do velkého sálu Lucerny přivezou celou řadu doprovodných muzikantů, velkolepě zpracovanou scénu a také exkluzivní předkapelu. Tou bude islandský spolek Gus Gus, který potěší především milovníky výrazných rytmů.

Lucerna, Praha, 12.11., 19:00

Boban Marković Orkestar

Slavný srbský trumpetista se Boban Marković  po jarním vystoupení s Frankem Londonem přijíždí do Prahy s vlastním Orkestarem, s nímž nahrával písně pro Kusturicovy filmy Underground a Arizona Dream. O své spolupráci s jejich režisérem řekl Marković: "Emir Kusturica nás poprvé potkal před lety na večírku, který pořádal producent jeho filmu v Bělehradě. Je to skvělý chlapík a líbila se mu naše hudba. Tu jsme s ním spolu moc neprobírali, o hudbu k jeho filmům se stará Goran Bregović, kterému jsme zahráli pár cikánských písní, on je trochu přepracoval a my je pak nahráli."

Jednu z nejlepších rómských balkánských dechovek, která získala v Srbsku řadu cen, si na festival do Guce přijelo poslechnout na 300 000 lidí. Přestože skupina vychází z tradic balkánských rómských dechovek, Marković tradice rozvíjí a inspiruje se prvky z dalších spřízněných hudebních stylů,ať už je to klezmer nebo v menší míře latinskoamerická hudba, zejména mexičtí mariachis.

Roxy, Praha, 12. 11. 2003

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám