Hlavní obsah

Grishamův právník v džungli zájmů

Právo, František Cinger

Milovníci příběhů amerického prozaika Johna Grishama (1955) se mohou těšit, v českém překladu vychází jeho román Společník (2009). Vrací se k tématu zřejmě nejúspěšnějšího románu Firma (1991) - opět je tu mladý právník a nebezpečný svět kolem něj.

Foto: Archiv, Právo

John Grisham

Článek

Kyle McAvoy končí práva na prestižní univerzitě Yale, kde mj. řídí školní právní časopis. Jeho otci působícímu ve městě York ve státě Pensylvánie by se z české literární tradice dalo říkat „advokát chudých“. Zabývá se problémy „obyčejných“ lidí. Protikladem jsou ti ve Wall Streetu v New Yorku, ve firmách zastupujících nejbohatší. I proto se chtěl McAvoy po studiu věnovat veřejnoprávní službě. Jenomže ho navštíví parta ostrých chlápků a položí mu nůž na krk: nastoupí právě na Wall Street do Scully!

Co donutilo mladého idealistu vyměnit službu lidem za robotu od nevidím do nedivím, ovšem s platem 400 tisíc dolarů ročně? Muži vydávající se nejdříve za agenty FBI mu předloží video, z něhož je i není zřejmé, že se před lety mohl s kamarády podílet na znásilnění spolužačky, která je chce nyní dostat k soudu. Jestliže hodlá uniknout skandálu, musí se jako „společník“ dostat právě do firmy Scully, která bude zastupovat jednu ze stran souboje o obří leteckou státní zakázku. A „oni“ potřebují informace o průběhu kauzy.

Je zřejmé, že Grishamovy profesionální zkušenosti mu stále dodávají témata ke zpracování. Po absolvování práva na Státní mississippské univerzitě se totiž zabýval trestními kauzami. Zlákala ho i politika, v letech 1983 až 1990 byl za demokraty zvolen členem mississippské Sněmovny reprezentantů. Nahlédl tak před i za oponu právních a politických bitev.

Předcházející román Nevinný (česky vyšel roku 2008) pojednával o baseballovém hráči nespravedlivě odsouzeném za znásilnění. Společník míří do společenské džungle, v níž se bojuje o ekonomické výhody.

Není to čtení veselé, přesto strhující. Čtenář si uvědomí, že pro peníze jsou mnozí schopní udělat všechno. A ten, kdo tuto „morálku“ nevyznává, se musí rozhodnout, vyhledat spojence a - dát se také do boje.

Celkové hodnocení: 65%

Reklama

Výběr článků

Načítám