Hlavní obsah

Hendrix se vynořil z archívu - mladý a divoký

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po jednačtyřiceti letech vycházejí na CD Valleys of Neptune "nikdy nevydané" nahrávky Jimiho Hendrixe. Považovat Valleys of Neptune za album plné neznámých písní je sporné, některé z nahrávek jsou jen mírně pozměněné verze proslulých hitů (Stone Free, Red House), ale nic to nemění na tom, že jde o dobrou desku pro ctitele nespoutaných kytarových orgií ze staré školy.

Článek

Písně vznikaly na různých místech v roce 1969 v klasické slavné sestavě Jimi Hendrix – kytara, Noel Redding – basa, Mitch Mitchell – bicí (plus Billy Cox basa ve třech písních).

Většina nahrávek zní spíš jako živé jamovací verze, i když vznikly ve studiu, a to je u Hendrixe samozřejmě jen pozitivum. Obzvláště rozdivočelé improvizace, kolem šesti, sedmi minut dlouhé, se podařily v Bleeding Heart a Hear My Train A Comin.

Zaujme i zrychlená verze notoricky známé Sunshine of Your Love. Má v sobě všechnu hendrixovskou zběsilost, která ovládala jeho hraní i osobní život. V Hendrixově šestiminutovce se našlo uprostřed místo pro tišší sólo baskytary a o to větší peklo rozpoutá kytara v závěru. Poskytuje zajímavé srovnání s Claptonem, který hrál Sunshine of Your Love pomaleji a "disciplinovaněji", ovšem rovněž skvěle.

Valleys of Neptune přinášejí kvalitní materiál (muzikantsky i zvukově), který se v hromadě nejrůznějších "nově objevených" desek mrtvých hvězd zařadí do té lepší poloviny. Sice moc nepřekvapuje a určitě nepřináší žádnou novou zásadní definici Hendrixe, poskytuje však víc než příjemný posluchačský zážitek.

Celkové hodnocení: 80 %    

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám