Hlavní obsah

Oscary dobyl válečný snímek z Iráku Smrt čeká všude

Novinky, Stanislav Dvořák
Aktualizováno

V Hollywoodu v noci na pondělí rozdávali Oscary, nejslavnější filmové ceny světa. Hvězdou letošní ceremonie se stala režisérka Kathryn Bigelowová, jejíž film Smrt čeká všude si odnesl mimo jiné ocenění za nejlepší film roku a ona sama cenu za režii. Celkem film získal šest sošek.

Článek

Kathryn Bigelowová je první ženou v historii, která dostala Oscara za režii celovečerního hraného filmu.

"Je výtečné stát mezi tolika filmaři, které tak obdivuji. Opakuji, tohle je životní okamžik. Tuhle cenu věnuji všem lidem v armádě, kteří riskují svůj život," řekla režisérka.

Film Smrt čeká všude si dále odnesl ceny za zvuk, střih, původní scénář a střih zvuku.

Autor scénáře Mark Boal, který sbíral zkušenosti přímo v Iráku, věnoval svou děkovnou řeč Bigelowové a "všem vojákům, kteří tam ještě jsou, a těm, kteří zemřeli". Vzpomněl také na otce, o nějž nedávno přišel.

Velkorozpočtový snímek Avatar Jamese Camerona, bývalého manžela Bigelowové, získal pouze tři Oscary technického rázu, za nejvýznamnější z nich je považována cena za kameru. Dále byl oceněn za vizuální efekty a výtvarný počin.

V médii dlouho probíraném exmanželském souboji tak jednoznačně zvítězila Bigelowová, jejíž film měl několikanásobně menší rozpočet a reklamu než komerční Avatar.

První sošku večera si odnesl podle očekávání rakouský herec Christoph Waltz za vedlejší roli ve filmu Hanebný pancharti Quentina Tarantina, kde exceloval jako  nelítostný nacistický vrah židů.

Mezi ženami obsadila kategorii vedlejších rolí MoNique (film Precious), která poděkovala, že akademie rozhodla podle "výkonu a ne podle politiky".

Oscara za nejlepší mužský herecký výkon v hlavní roli získal Jeff Bridges za film Crazy Heart. Nikdy předtím žádného Oscara nedostal.

Nejlepší herečkou je podle akademie Sandra Bullocková díky roli ve filmu Slabé místo. Zahraniční média ale nezapomínají dodat, že herečka získala letos za jiný film Zlatou malinu, tedy cenu za nejhorší herecký výkon. Je jednou z mála, které měly odvahu si tuto anticenu převzít.

Humor jí neopustil ani při převzetí Oscara, když se přítomných zeptala, jestli si cenu skutečně zaslouží, nebo už je všechny tak unavila.

V hudbě letos bodoval Michael Giacchino (film Vzhůru do oblak), ale nejlepší píseň roku (The Weary Kind od T-Bone Burnetta a Ryana Binghama) pochází podle akademie z filmu Crazy Heart. Hudba má na Oscarech v posledních letech stále menší prostor a živá vystoupení nomnovaných byla úplně zrušena.

Nenápadný vítěz

The Hurt Locker (Smrt čeká všude) režisérky Kathryn Bigelowové je stotřicetiminutový válečný snímek. Sleduje práci elitního týmu pyrotechniků uprostřed iráckého chaosu. V Bagdádu má plné ruce práce, musí čelit pastím a odstřelovačům v prostředí, kde každý může být nepřítelem. U nás film vyšel loni pouze na DVD a teprve po ohlášení nominací na Oscara byla uvedena jeho premiéra v kinech..

Avatar Jamese Camerona patří ke komerčně nejúspěšnějším filmům všech dob. Výpravná sci-fi se odehrává ve vzdálené budoucnosti, kde lidstvo objevilo planetu Alpha Centauri B-4.

Upoutávka na film Avatar Video: Avatar

Pro vědce a astronauty, kteří překonali propast mezi slunci a přistáli na mimozemské půdě známé jako Pandora, se tak otevřel rozmanitý svět plný tvorů a rostlin, které si lidská mysl dokázala stěží představit. Vědcům se tam podaří stvořit hybrida lidské a mimozemské DNA...

Inglorious Basterds (Hanebný pancharti) jsou posledním počinem nekriticky zbožňovaného i proklínaného amerického režiséra Quentina Tarantina. Na základech rádobyválečného příběhu Tarantino opět rozehrál svůj zvrhlý humor, narážky na cizí filmy, parodie a oblíbené „hlášky“.

Hlavní role dostali Brad Pitt, Mélanie Laurent, Christoph Waltz, Eli Roth, Diane Kruger, Daniel Brühl či Til Schweiger.

PŘEHLED HLAVNÍCH CEN:

Film: Smrt číhá všude

Režie: Kathryn Bigelowová

Herec v hlavní roli: Jeff Bridges (Crazy Heart)

Herečka v hlavní roli: Sandra Bullocková (Slabé místo)

Herec ve vedlejší roli: Christoph Waltz (Hanebný pancharti)

Herečka ve vedlejší roli: MoNique (Precious)

Animovaný film: Vzhůru do oblak

Cizojazyčný film: El Secreto de Sus Ojos

Scénář: Smrt číhá všude (Mark Boal)

Americká filmová akademie rozdávala Oscary po dvaaosmdesáté. Ceremoniálu předcházela promenáda hollywoodských hvězd před budovou Kodak Theatre v Hollywoodu.

Reklama

Výběr článků

Načítám