Hlavní obsah

Příští Najbrtův film bude ze současnosti

Právo, míš

Režisér Marek Najbrt získal v sobotu Českého lva za film Protektor. Snímek vyhrál šest kategorií včetně té hlavní - nejlepší film roku.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Marek Najbrt při přebírání ocenění za film Protektor

Článek

Váš druhý hraný film se stal jasným vítězem letošních Českých lvů. Co pro vás ocenění znamená a komu ze svých kolegů jste ještě hodně přál?

Je mi čtyřicet let a pohybuji se v české filmové struktuře, takže jsem o ty ceny stál a mám z nich upřímnou radost. Škoda, že Marek Daniel nevyhrál hlavní hereckou cenu, a mrzí mě, že nedostal cenu kameraman Miloslav Holman, protože s ním pracuji od školy. Myslím, že to dělá výborně. Jsem rád, že minulý týden vyhrál při udílení výročních kameramanských cen.

Plánujete teď oživění filmu v české distribuci?

Myslím, že náš distributor reaguje velmi pružně na všechno, takže pokud nějaký potenciál ještě máme, věřím, že se ho pokusí využít.

Protektor se ucházel o Oscara a nevyšlo to. Přesto: jaké měl za oceánem přijetí?

Měli jsme několik velmi příjemných projekcí, pěknou recenzi v časopise Hollywood Reporter a velice slušnou ve Variety, takže si nemůžeme na přijetí v Americe vůbec stěžovat. Oscar prostě nevyšel. Dostat se třeba jen do užšího výběru z šedesáti pěti filmů není žádná sranda.

Už víte, jaký bude váš příští film?

Rozhodně plánujeme současnost. Něco je v zárodku, ale zatím teprve hledáme.

Scénáře píšete s Robertem Geislerem a Benem Tučkem. Jak se píše ve trojici?

Nejdřív se bavíme obecně o tom, co nás zajímá. Časem vykrystalizuje téma a na tom pak začneme pracovat podrobně - zvolíme si příběh a ten postupně naplňujeme akcí a dialogy, jednotlivými obrazy. Já se většinou víc starám o strukturu, kluci víc o dialogy a akci.

Chodí oba na natáčení?

Ano, Ben točil film o filmu a chodí i Robert. Mám je rád za zády, protože my opravdu pracujeme jako tým, což je možné vztáhnout nejen na ně, ale na všechny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám