Hlavní obsah

Filmový Febiofest zahájí Kaplickým

Právo, Věra Míšková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čtveřice filmů zahájí 25. března pražskou část tradiční filmové přehlídky Febiofest, přičemž slavná německá herečka Hanna Schygullová, odměněná nedávno čestným Zlatým medvědem Berlinale, přijede uvést jeden z nich - Manželství Marie Braunové legendárního režiséra Rainera Wernera Fassbindera, který zobrazuje Německo po druhé světové válce. Dalším zahajovacím filmem je český dokument Olgy Špátové o Janu Kaplickém Oko nad Prahou.

Článek

„Nemáme ve zvyku zařazovat filmy, které by slušely jiným festivalům - například Mezinárodnímu festivalu dokumentů v Jihlavě – ale udělali jsme výjimku. Jan Kaplický byl čestným předsedou první poroty Febiofestu a uvedení filmu bylo i přáním jeho manželky a tvůrců filmu,“ řekl na tiskové konferenci ředitel Febiofestu Fero Fenič.

Festival zahájí také snímek Všichni jsou v pohodě s Robertem De Nirem v hlavní roli o vztazích mezi rodiči a odrostlými děti a režisérka Sherry Hormannová uvede Květ pouště, který vznikl podle autobiografie Waris Dirie, která uprchla ze Somálska a stala se modelkou.

Mezi dalšími hosty čeká Febiofest francouzskou herečku Fanny Ardantovou, režiséry Gaspara Noé, Terence Daviese či Bruno Dumonta a také slovenského herce Martina Hubu.

Kompletní program bude zveřejněn za dva týdny, teď organizátoři prozradili několik děl  například z Panoramy světového filmu, kde se bude hrát mimo jiné snímek Kena Loache Looking for Eric, v němž hraje slavný fotbalista Eric Cantona a který už slavil úspěch u diváků v Cannes a Karlových Varech. Aktuální situace zase dala vzniknout sekci Íránské jaro, která přiblíží život v zemi nesvobody, samostatně se představí nové polské filmy. Součástí doprovodného programu bude výstava fotografií režiséra Romana Polanského.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám