Hlavní obsah

Festival filmů o lidských právech Jeden svět se blíží

Právo, Věra Míšková

12. ročník Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět zahájí za týden v Praze íránský film Dny zelených nadějí. Dokumentuje události před a po prezidentských volbách, kdy brutálním zásahům policie padly za oběť stovky lidí. Snímek jednadvacetileté režisérky Hany Makhmalbafové získal loni v Benátkách Cenu za statečnost.

Článek

V dalších osmi dnech nabídne festival pražským divákům v kinech Lucerna, Světozor, Evald, Atlas, Městská knihovna, Francouzský institut, Divadlo Archa a KC Zahrada 101 filmů rozdělených do několika sekcí.

Osou je hlavní soutěž a soutěžní sekce Máte právo vědět, která upozorňuje na neznámá nebo zamlčovaná témata týkající se lidských práv.

 Zaostřeno na Írán

Tematické bloky nesou názvy Zaostřeno na Írán, který uvede například děsivý dokument s výmluvným názvem Zemřít ukamenováním, postavený na výpovědích několika žen, které této strašlivé smrti unikly.

Panorama se zabývá celospolečenskými problémy světa i zajímavými osobními příběhy a nabídne například pozoruhodný snímek Afghánská superstar.

Snášenliví - nesnášenliví

V sekci Snášenliví – nesnášenliví jsou filmy s tematikou rasismu, nacionalismu a neonacismu v Evropě a ukazují mimo jiné, že neonacisté jsou organizovaná, mezinárodně propojená početná hnutí, jehož špičky jsou napojeny na politické strany.

Alarmující je například dokument Smečka bílých vlků o neonacismu v Rusku, kde jsou tisíce lidí členy organizací typu SS (Svaz Slovanů).

Ženským hlasem se jmenuje sekce o domácím násilí, (ne)možnostech umělého přerušení těhotenství či roli žen v médiích. Za svým snem je souhrnný název filmů o lidech, kteří se snaží dostat z bludného kruhu chudoby či sociálního vyloučení. Zelené výzvy se zabývají ekologií a České dokumenty představí mimo jiné světové premiéry několika českých filmů.

Součástí festivalu Jeden svět bude osmnáct debatních večerů, projekce pro školy, projekce pro nevidomé se speciálním dabingem a další doprovodné akce. Kromě Prahy se festival bude konat v devětadvaceti českých městech.

Reklama

Výběr článků

Načítám