Hlavní obsah

Skindread, Locos a Rybak: kovové reggae, hopsavé ska a nuda

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Tři očekávané zahraniční hudební akvizice vystoupily v minulých dnech na pražských pódiích. Zatímco velští Skindred a španělští The Locos nadchli, norský Alexander Rybak zklamal na celé čáře.

Článek

Rybak loni zvítězil v moskevském finále Eurosongu. Probíhající turné je odměnou, ovšem v případě rodilého Bělorusa by bylo lepší nechat jej pěvecky dva tři roky zrát. Jeho čtvrteční koncert v Lucerna Music Baru totiž vypadal jako besídka gymnazistů.

Rybak je lepší houslista než zpěvák

Rybak nemá dostatek svých písniček, a tak často sahá ke klasikům a k folklóru. Je lepší houslista než zpěvák, což ve slušně zaplněném klubu potvrdil několikrát. Ve většině písní navíc zpíval intonačně zle a nezachránil ho ani křečovitý úsměv či přítomnost dvou tanečníků, jejichž vrcholným číslem bylo sejmutí kloboučku z hůlky provedené saltem vzad.

 Levicový pohled na svět The Locos

Mizerný dojem z Rybaka zachraňovali už v pátek španělští The Locos. V rámci Zimního Rock for People dorazili do Incheba Areny na Výstavišti. Přilákali asi tisícovku diváků, nechali je rozehřát česko-americkými punkrockovými předskokany Pipes, jejichž zvuk korunovaly dudy a divoká koncertní show. Pak naservírovali hopsavé ska-punkové písničky vyplněné texty s levicovým viděním světa.

Zpěvák Pipi, jinak akvizice u nás veskrze populárních Ska-P, přicházel na pódium v policejní uniformě, papežském rouchu či řádně nazlobený na Ameriku a kritizoval sociální nespravedlnost. Repertoár kapely je ovšem v zásadě pozitivní, třeba i pro vtipnou coververzi skladby Don't Worry, Be Happy od Bobbyho McFerrina. Navíc se Španělé přesvědčili, jak populární je u nás taneční styl ska posílený dechovou sekcí.

Víkendovým zážitkem byl koncert Skindred

Vrcholným víkendovým zážitkem byl ovšem sobotní koncert velšských Skindred v Paláci Akropolis. Po nudné metalistce Maryy Roxx a symbolicky razantních Forever Never, kteří se marně pokoušeli diváky rozehřát, ovládli Skindred pódium spojením heavy metalu a reggae.

Živelné koncertní hodince dirigované upovídaným a pěvecky výtečným zpěvákem Benjim Webbem chyběl k dokonalosti pouze pocit, že skladby nejsou tak stereotypní a kapela je neskládá podle totožného vzorce. Na pódiu nicméně dokonale funkčního.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám