Hlavní obsah

Nové knihy - Willem Frederik Hermans, Carol Higgins Clarková i Lisa Rogaková

V těchto dnech vychází román nizozemského klasika Willema Frederika Hermanse Temná komora Damoklova, napínavý příběh Prokletá od Carol Higgins Clarkové, nebo životopis krále hororů Stephena Kinga.

Článek

Francesco Ongaro: Muž, který pohnul oblohou

V kombinaci prvků fikce a historické rekonstrukce Francesco Ongaro oživuje mimořádné a strašlivé století a jednu z jeho hlavních postav - Tycha Brahe, bez něhož by moderní astronomie nikdy nespatřila světlo světa.

Dánské království, 16. století. Jep ví, že k němu život nebude laskavý. Lidé se ho bojí kvůli jeho znetvoření. Do města přijíždí Tycho Brahe, aby zde postavil observatoř a hrbáč Jep se stane jeho šaškem. Ve dne sbírá pod stolem zbytky jídla a baví hosty, v noci se s Tychonovým svolením učí číst a psát, studuje latinu, osvojuje si matematiku...

Mladá fronta, překlad Eva Černá, 312 str., váz., 339 Kč

Willem Frederik Hermans: Temná komora Damoklova

Proslulý román Temná komora Damoklova z roku, odehrávající se za druhé světové války a těsně po ní, je první knihou, kterou mohou čeští čtenáři z Hermansova díla poznat. Trafikant Osewoudt se na popud svého mužnějšího dvojníka Dorbecka zapojí do odboje, ale po osvobození s úžasem zjistí, že je naopak obviněn z kolaborace.

Temná komora Damoklova je příběh z přísně konspirativního prostředí odboje, jehož účastníci širší souvislosti svého jednání nejenže neznají, ale z bezpečnostních důvodů ani znát nesmějí. Ve světě krycích jmen se identita člověka z podstaty zamlžuje. Existuje vůbec tajemný řídící důstojník Dorbeck, nebo je to jen Osewoudtova utkvělá představa? Vášnivý fotograf Hermans určuje klíčovou roli v rozuzlení příběhu snímku, který je třeba vyvolat.

Host, překlad Magda de Bruin Hüblová, 352 str., váz., 299 Kč

Carol Higgins Clarková: Prokletá

Americká autorka detektivek Carol Higgins Clarková přivádí již po dvanácté na scénu Regan Reillyovou, která tentokrát pomáhá kamarádce v nelehké životní situaci, ale postupně nabývá pocitu, že její smůla je nakažlivá a začíná zasahovat i ji.

Abigail je zoufalá. Od dětství se na ni lepí smůla, až si připadá prokletá. Teď má zlomenou ruku, je bez práce, podezřelá z vraždy, a navíc má za ní do Los Angeles přijet babička. Ta bude chtít vědět, kam se podělo jejích sto tisíc dolarů. Abigail přivolá na pomoc Regan Reillyovou a beznadějnou situaci řeší spolu.

BB art, překlad Ivana Nuhlíčková, 224 str., váz., 229 Kč

Witold Gombrowicz: Pornografie

Román předního polského romanopisce a dramatika Witolda Gombrowicza je ironickou, originální výpovědí o Polácích za času okupace.

Odehrává se na venkově za druhé světové války, kdy do vesnice Powona přijíždí z hlavního města spisovatel Witold a přiváží si přítele, režiséra Fryderyka. Kamarádi si chtějí především odpočinout, ale brzy se začnou nudit, a tak si vymyslí hru na manipulování místními lidmi.

Argo, překlad Helena Stachová, 168 str., váz., 248 Kč

Lisa Rogaková: Stephen King - Mistr strachu

Životopis Stephena Kinga, jednoho z největších žijících autorů bestsellerů, sestavila Lisa Rogaková.

Jméno úspěšného amerického spisovatele Stephena Kinga má většina lidí spojeno s horory, jež provází napětí, hrůza a potoky krve. King je ale také mužem, který se řadu let potýkal s alkoholismem a dlouhých osm roků se závislostí na kokainu, již překonal nejen silou vůle, ale také díky nesmírné podpoře a pomoci své manželky Tabby. Dále je milující otec tří dětí, horlivý lokální patriot....

Vydavatelství XYZ, překlad Ondřej Skoupý, 408 str., váz., 298 Kč

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám