Hlavní obsah

Nejlepší remix blábolů politiků vyhlásí na festivalu v Sokolově

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Součástí nového ročníku recesistického Festivalu politické písně Sokolov bude premiérově vyhlášení výsledků soutěže v remixování projevů totalitních i současných českých politiků nazvaná Grand Prix Papaláš super remix. Organizátoři akce nabízejí zájemcům ke stažení a k vtipným úpravám řadu známých prohlášení, včetně proslulé nahrávky Milouše Jakeše z Červeného Hrádku u Plzně z roku 1989, nebo kontroverzní projevy Mirka Topolánka či Jiřího Paroubka. Uvedl to Miroslav Balatka z pořádající agentury FPP.

Článek

"Festival je letos zaměřený proti pasivitě, takže chceme umožnit dýdžejům, aby ukázali svou aktivitu," řekl Balatka. Pokud se remixy povedou, může být podle něj výsledek velmi vtipný. "Děláme si ale legraci z něčeho, co vlastně vůbec není veselé," podotknul. Školáci se tak ale mohou lehce stravitelnou formou seznámit s nedávnou historií.

Nabídka projevů ve formátu MP3 je ode dneška dostupná na webu bandzone.cz. "Remixéři" však mohou využít i jiné dostupné zdroje. Nahrávky po stáhnutí mohou upravit, sestříhat, propojit a míchat, čímž slova politiků dostanou nové a zatím netušené významy. V nabídce jsou například projevy a komentáře z úst Klementa Gottwalda, Václava Klause, Gustava Husáka, Jiřího Dolejše a mnoha dalších.

Podrobné informace o anketě včetně adresy, kam výslednou "rapovou" nahrávku zaslat, jsou dostupné na internetové adrese www.bandzone.cz. Další podrobnosti k festivalu poskytne web www.politickapisen.cz.

Festival obnovili loni

První ročník obnoveného Festivalu politické písně Sokolov s podtitulem Festival proti papalášství byl v Sokolově loni v červnu. Týdenní multižánrová akce uvedla širokou škálu umělců a děl, od výstav, klubových koncertů, divadelních a filmových představení, až po závěrečný festivalový open-air koncert.

Představili se tu například Ivan M. Jirous, Ester Kočičková, The Plastic People of Universe, Pode Bal, Garáž, Ztohoven, divadlo Buchty a Loutky, Xavier Baumaxa, Švihadlo, Šanov a mnoho dalších. Festival získal loni mediální pozornost i internetovou anketou Papaláš roku, v níž zvítězil Jiří Paroubek. V letošním roce se recesistická přehlídka koná od 31. května do 5. června.

Původní FPP se v Sokolově konal od roku 1973. Postupně se rozrostl do několikadenní akce. Kromě amatérských skupin na něm účinkovali s angažovanými písněmi i populární profesionální interpreti, například Olympic, Katapult nebo Josef Laufer. Poslední ročník festivalu, který měl ve znaku kytaru zakončenou sevřenou pěstí, Sokolov hostil v roce 1988. O podobě festivalu napovídají názvy témat, cen, soutěží či výstav, například Mladá generace - důstojný pokračovatel Vítězného února; Kupředu, levá; Píseň pomáhá bojovat, stavět i žít; Píseň bojující nebo Ozvěny časů a bojů.

Reklama

Výběr článků

Načítám