Hlavní obsah

Londýnská výstava ukazuje Moorovu temnější stránku

Právo, ČTK, Kateřina Farná
Londýn

Slavný britský sochař Henry Moore je známý zejména plastikami oblých tvarů, které zdobí v Británii a po celém světě řadu náměstí a parků. Výstava, jež včera začala v londýnské galerii Tate Britain, se ale snaží umělce rehabilitovat, vrátit mu kritické uznání a ukázat komplexnější stránku jeho díla.

Foto: Reuters

Henry Moore: Ležící postava (1929)

Článek

Expozice trvající do 8. srpna zahrnuje na sto padesát děl. Návštěvníci se seznámí s hlavními náměty v jeho tvorbě – s abstraktními tvary, s opakujícím se tématem matky a dítěte stejně jako s nejrůznějšími variacemi ležících figur.

Kromě toho tu jsou i kamenné masky inspirované primitivním uměním, plastiky přileb nebo bronz bojovníka se štítem. Nechybějí ani jeho slavné kresby.

Jeho dílo odráží ponurost své doby

„V jeho dílech je intimita, složitost, ponurost. Stal se jedním z nejdůležitějších moderních sochařů nejen díky brilantní technice a invenci, ale také proto, že jeho umění bylo odrazem úzkosti první poloviny 20. století,“ řekl kurátor Chris Stephens.

Moore se narodil v roce 1898 do rodiny horníka v anglickém Yorkshire. V roce 1917 narukoval na frontu, v zákopech ve Francii zažil plynový útok. Velký vliv na něj měl vedle válečných zážitků také Sigmund Freud. „Mooreovo umění je nepředstavitelné bez Freudovy psychoanalýzy,“ zdůraznil Stephens.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám