Hlavní obsah

Ambiciózní "sklepní" kapela Kláry Vytiskové z Toxique

Novinky, Stanislav Dvořák

S projektem Montage vyrukovala zpěvačka Klára Vytisková a bubeník a elektronický experimentátor Tomáš Herian. Se svým lehce avantgardním, ale poměrně srozumitelným elektronickým popem hodlají dobýt nejen české kluby.

Článek

Teplický rodák Tomáš Herian absolvoval konzervatoř, obor bicí nástroje, a jako bubeník prošel mnoha kapelami (S.O.I.L, Segundo, Feng Jung Song & Trio PUO, Sato-San To a další). Od devadesátých let také experimentuje s tvorbou elektronické hudby.

Mladá zpěvačka Klára Vytisková je spojena hlavně s populární skupinou Toxique, která hraje směsku soulu, funku a rocku. Česká Akademie populární hudby je vyhlásila objevem roku 2008.

Jungle i odkazy k soulu

Jejich první album King or Queen nabízí chytlavou pop elektroniku. Podklady ve stylu jungle a d ‘n‘ b doprovázejí úsporné klávesy a ležérní sexy zpěv. I přes experimentálnost ve zvuku se pořád drží spíše melodické písničky s občasnými odkazy k soulu (coververze Go to Hell, Soul and Shine).

„Scházeli jsme se ve sklepě, je to taková sklepní kapela,“ žertovala na tiskové konferenci Vytisková. Původně prý neměli záměr vydat CD, spíš si zkoušeli různé nápady. Každý jich dodal zhruba půlku. Na otázku, kolik CD hodlají prodat, se zdráhali odpovědět. Herian si myslí, že nejvíc CD se prodá na koncertech, do obchodů půjde asi tisíc kusů.

Ambice ale dvojici Montage nechybí, chtějí jezdit do zahraničí, možnosti se otvírají např. ve Francii. Někteří lidé z branže jim prý u nás řekli, že v Česku se taková hudba bude poslouchat až za pár let.

Vytisková, která koncertuje i s Toxique, se neobává, že by nový projekt časově nezvládla. Je zvyklá zpívat ve více kapelách, které si jí „předávají z auta do auta.“

Reklama

Výběr článků

Načítám