Hlavní obsah

Nejlepším filmem Berlinale je Med, cena putuje i k vězněnému Polanskému

– Berlín

Za nejlepší film jubilejního 60. festivalu Berlinale byl v sobotu vyhlášen turecký snímek Bal (Med). Cenu pro nejlepšího režiséra získal Roman Polanski, jenž si ji vyzvednout nemohl, protože je ve Švýcarsku v domácím vězení.

Foto: Reuters

Režisér vítězného filmu Samih Kaplanoglu

Článek

Med je závěrečným dílem trilogie režiséra Samiha Kaplanoglua, který poeticky líčí dětství malého chlapce v odlehlé části Turecka.

Roman Polanski dostal cenu Stříbrný medvěd za politický thriller The Ghost Writer. Nejnovější snímek oscarového režiséra měl na Berlinale světovou premiéru, které se však jeho tvůrce nemohl zúčastnit, protože v domácím vězení ve Švýcarsku čeká na rozhodnutí o vydání do USA kvůli sexuálnímu deliktu ze 70. let.

Ceny sbírali Rusové, Rumuni, Číňané a Japonka

Dva Stříbrné medvědy získalo ruské drama Kak ja provjol etim letom (Jak jsem strávil tohle léto). O cenu pro nejlepšího herce se podělili jeho dva hlavní protagonisté Grigorij Dobrygin a Sergej Puskepalis, ocenění za výjimečný umělecký přínos si připsal kameraman tohoto snímku Pavel Kostomarov.

Foto: Fabrizio Bensch , Reuters

Grigorij Dobrygin a Sergej Puskepalis

Dvě ceny si odnesl také rumunský film Eu cand vreau sa fluier, fluier (Pokud budu chtít písknout, zapískám), kterého mezinárodní porota pod vedením režiséra Wernera Herzoga vyznamenala cenou Alfreda Bauera určenou pro hraný film, který otevírá nové perspektivy ve filmovém umění. Obdržel rovněž Velkou cenu poroty.

Stříbrného medvěda pro nejlepší herečku získala Japonka Šinobu Teradžimaová za hlavní roli v protiválečném filmu Caterpillar (Housenka). Do Asie putuje také cena za nejlepší scénář, který podle názoru jury mělo čínské rodinné drama Tchuan Jüan (Odděleně spolu).

Reklama

Výběr článků

Načítám