Hlavní obsah

Na Berlinale se představil herec Gael García Bernal v roli režiséra

Právo, Věra Míšková, Berlín
Berlín

Na filmovém Berlinale se kromě promítání soutěžních i nesoutěžních filmů děje mnoho zajímavého. Momentálně nejslavnější mladý mexický herec Gael García Bernal (Motocyklové deníky, Špatná výchova) se v Berlíně představil jako režisér. Účastnil se projektu Revolución, složeného z deseti krátkých filmů na téma 100. výročí mexické revoluce.

Foto: ČTK

Gael García Bernal se účastnil projektu Revolución.

Článek

Annette Beningová a Julianne Mooreová hrají ve filmu The Kids Are All Right lesbický pár s několika dost výraznými milostnými scénami. Kromě toho společně vychovávají syna a dceru, které počaly se stejným dárcem ze spermobanky. Když dospívající děti svého biologického otce najdou a přivedou domů, otřese muž s tváří a tělem Marka Ruffala jistotami milostného vztahu jejich matek.

Okouzlí sedmiletý Turek Bora Atlas porotu?

Berlínským „medvídětem“ se stal sedmiletý turecký herec Bora Altas ze soutěžního filmu Med, který si dětskými gesty i viditelnou lhostejností k pozlátkům světa doslova podmanil zdejší publikum a novináře. Teď se vedou diskuse, zda dojemný osud dítěte může chytit za srdce drsoně Wernera Herzoga, který předsedá porotě. S porotkyní Renée Zellwegerovou to asi budou mít klukovský úsměv a slzy určitě snazší.

Výstavou ke 100. výročí narození slavného tvůrce animovaných filmů Karla Zemana na českém velvyslanectví v Berlíně se festivalovým hostům připomněl nadcházející 50. Festival filmů pro děti a mládež ve Zlíně.

Na vernisáž přišel mimo jiné prezident karlovarského festivalu Jiří Bartoška a také generální ředitel Českých center Michael Pospíšil, který svou někdejší kariéru dětského herce začínal jako Jakoubek v Zemanově Ukradené vzducholodi.

Režisérka Jasmina Zbanic, která si v roce 2006 odvezla z Berlína Zlatého medvěda za film Grbavica, tentokrát soutěží se snímkem On The Path, který vychází z jejích zážitků v poválečném Sarajevu. Na otázku, co je nejlepší na tom, že je v Berlíně, odpověděla: „Jako režisérka vypadám většinou jako medvěd, protože na natáčení chodím v oblečení, které je většinou hnusné, ale pohodlné a teplé. Takže je skvělé jednou za čas nosit večerní šaty a pít šampaňské. A samozřejmě vidět filmy a setkat se s lidmi.“

Soutěžní, či nesoutěžní snímek

Přijímání filmů do hlavní soutěže vyvolává vždy debaty o tom, kdo si to zasloužil a kdo měl být jinde. Například kritik časopisu Variety Derek Elley nechal ještě šest dní po premiéře Kawasakiho růže v nesoutěžní Panoramě umístit fotografii z filmu na titulní straně a vytkl festivalu, že Hřebejkův film nesoutěží.

Naopak asi nejvíc pochybností o správné volbě pro soutěž vyvolal film čínského režiséra Zhang Yimoua, který je pouhou parodickou předělávkou starého filmu bratří Coenů Zbytečná krutost.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám