Hlavní obsah

Festival ProTibet láká po celé ČR na filmy, výstavy i meditaci

Novinky, Stanislav Dvořák

Tradiční festival ProTibet chce i letos v březnu upozornit na kulturu i problémy Tibetu, obsazeného od 50. let čínskou armádou, a sousední indické oblasti Ladak. Nabídne filmy, výstavy, přednášky i společnou meditaci. Festival proběhne v Ostravě, Olomouci, Praze, Opavě a Frýdku-Místku.

Článek

Občanské sdružení M.O.S.T. chce festivalem pomoci tradiční kultuře, ale také zlepšit sociální situaci ve velmi chudých horských regionech severní Indie.

"Aktuální projekty jsou zaměřeny na podporu vzdělání dětí v exilových vesničkách a pomoc starým Tibeťanům v uprchlických táborech v nehostinných podmínkách horských pouští Ladaku. Nyní podporuje sdružení v projektu “Kmotrovství na dálku” 185 dětí a starých lidí. Za rok 2009 se podařilo do exilových vesniček a klášterních škol poslat celkem 1 291 900 korun, kterými přispěli individuální i firemní dárci," sdělil Petr Ďásek ze sdružení M.O.S.T.

Festival zahájí výstavou fotografií o Tibetu hraběnka Adrienne von Korff-Kerssenbrock, následujících přednášek a besed se zúčastní např. tibetský učenec Geše Nima Özer, který promluví o nejstarším tibetském náboženství bön, tibetolog Lubor Kysučan, Jana Neboráková z občanského sdružení M.O.S.T., Tibeťan Jigme Tendzin, známá tibetoložka Zuzana Ondomišiová a cestovatel a znalec Ladaku Martin Mykiska. Desátého března se bude k výročí obsazení Tibetu v Ostravě opět malovat tibetská vlajka.

Milovníci filmu budou mít vzácnou příležitost zhlédnout dokument Poselství Tibeťanů, který natočil Arnaud Desjardins. Dokument mapuje situaci Tibeťanů v 60. letech 20. století a vznikl za podpory dalajlamy: K vidění budou také filmy Tibet zpívá, Můj hrdina je Richard Gere,  Dalajlamova renesance, Dreaming Lhasa, Přechod přes Himálaj a Na druhé straně Himaláje.

Přesný program najdete na www.protibet.org.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám