Hlavní obsah

Holywoodské hvězdy přijíždějí na 60. jubilejní ročník Berlinale

– Berlín
Právo, Věra Míšková, Berlín

Únorové Berlinale neprobíhá prakticky nikdy bez účasti hollywoodských hvězd. Přesto se jich tu letos sjelo na jubilejní ročník mimořádné množství – od těch již zavedených, jako jsou režisér Martin Scorsese, herci Leonardo DiCaprio a Pierce Brosnan, až po nedávno rozsvícené krásky jako Amanda Peetová či Rebecca Hallová.

Foto: Reuters

Herečka Renée Zellwegerová je členkou poroty na 60. Berlinale

Článek

Ty dvě hrály společně s Catherine Keenerovou v americkém filmu režisérky Nicole Holofcenerové Please Give, který je docela zábavným portrétem současné americké rodiny: stařenky, naštvaná puberťačka, charita, nevěra… Nechybí ani „mám tě ráda, tati“. Film je sice poněkud sladkobolný, ale má i přiměřený nadhled, je kultivovaně napsaný a natočený.

Jediný představitel výraznější mužské role Oliver Platt se ale nejspíš mezi ženské kvarteto bál, takže tisková konference působila trochu jako kavárenský dýchánek, kde si dámy skládaly poklony navzájem a nepřítomnému Plattovi zvlášť. Ve středu pak přijela Julianne Mooreová, která hraje jednu z hlavních rolí v dalším americkém filmu The Kids Are All Right režisérky Lisy Cholodenkové, opět portrétu rodiny a všeho, co se kolem ní točí.

Foto: Reuters

Norský herec Anders Baasmo Christiansen se švédským hercem Stellanem Skarsgardem na filmové přehlídce v Berlíně

V hlavní soutěži se letos hodně bručí v base nebo vrací z vězení – zatím v rumunském, íránsko-německém, dánském i norském filmu. Ten natočil režisér Hans Petter Molland, který měl v roce 2000 na karlovarském festivalu snímek Aberdeen, oceněný za nejlepší mužský herecký výkon Iana Harta. Tentokrát by jeho filmu A Somewhat Gentle Man slušela stejná cena – Stellan Skarsgard v roli chlapíka, který se vrací po dvanácti letech z vězení a dostává druhou životní šanci, je jedním slovem úžasný.

Film byl navíc dosud nejpříjemnějším zážitkem festivalu především pro drsný severský humor. Typickou ukázkou festivalových paradoxů je, že navzdory hojnému smíchu během novinářské projekce má v hlasování kritiků ve festivalovém deníku nejhorší hodnocení.

To by si zasloužil japonský zástupce, který reprezentuje jiný typický festivalový úkaz – alespoň jeden dokonale úchylný film v hlavní soutěži.

Foto: Reuters

Herec Leonardo DiCaprio se svou přítelkyní Rafaeli se 15. února zúčastnili charitativní přehlídky Cinema for Peace 2010 na letošním Berlinale.

Foto: Reuters

DiCaprio se objímá s bývalým sovětským prezidentem Michailem Gorbačovem na Berlinale 15. února.

Foto: Reuters

Herec Christopher Lee na 60. ročníku Berlinale

Foto: Reuters

Mladí herci Agata Buzková, Edward Hogg a Zrinka Cvitešicová obdrželi ocenění Shooting Stars na 60. Berlinale 15. února.

Foto: Reuters

Jeden z režisérů mexického filmu revolution Gerardo Naranjo se zúčastnil tiskové konference na Berlinale.

Foto: Reuters

Andreas Lust and Franziska Weiszová představují v Berlíně film Der Raeuber (Zloděj).

Foto: Reuters

Herečka Greta Gerwigová zastupuje na Berlinale film Greenberg.

Snímek Housenka má sice silně proklamovaný protiválečný apel, ale velmi odpudivý děj. Japonský voják za 2. světové války brutálně znásilní a zabije čínskou dívku, ale domů se pak vrací jako válečný hrdina a invalida: chybí mu ruce, nohy, sluch i řeč, má znetvořenou tvář a jediné, o co nepřišel, je sexuální touha.

Po zhruba desetiminutovém úvodu do děje pak zbytek filmu jeho žena toto lidské torzo krmí, přebaluje a provádí s ním požadované erotické hrátky. Její čím dál zoufalejší konání je prokládáno dokumentárními válečnými záběry a titulky s ciframi mrtvých.

Film neměl dobrý ohlas, což samozřejmě neznamená, že nemůže zaujmout předsedu poroty režiséra Wernera Herzoga, o jehož vkusu jde kuloáry jediné slovo: nevyzpytatelný. Uvidíme v sobotu 20. února večer.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám