Hlavní obsah

Letošní české hudební léto bude atraktivnější než loňské, přibyly dva festivaly

Právo, Jaroslav Špulák

Jestliže byla i předcházející léta pastvou pro hudební příznivce a nabízela jim množství malých i velkých festivalů, v letošním roce bude nabídka ještě pestřejší. Do festivalového kalendáře totiž přibyly dvě akce, které mají ambici co do návštěvnosti trumfnout festivaly starší.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Letní festivaly lákají každoročně tisíce diváků. Letos to nebude jiné.

Článek

Na letiště Hradčany u Mimoně se 19. června nastěhuje putovní festival Sonisphere. Vznikl teprve loni a hned se rozprostřel do několika evropských zemí. Jelikož uspěl, letos došlo i na další zastávky, včetně české.

Metallica i Anthrax

Hlavními hvězdami budou Metallica, Megadeth, Anthrax a Slayer, lahůdka pro milovníky thrash metalu. Jsou to čtyři nejslavnější stylové skupiny a vidět je na jednom pódiu je jev nebývalý. Čerstvě přibyli i američtí Alice In Chains nebo Stone Sour. Hrát se bude na třech pódiích, dvou velkých se světovými esy a jednom vedlejším s kapelami českými.

„Očekáváme kolem třiceti tisíc diváků, což odpovídá zkušenosti z loňských akcí v různých zemích. Odpovídá tomu i prozatímní předprodej vstupenek. Areál zatím není kapacitně limitován. Jména českých kapel teprve oznámíme,“ řekla Právu Markéta Štechová z agentury HPK, která se stará o propagaci Sonisphere.

Pokud do Mimoně přijde více než třicet tisíc diváků, půjde o divácký rekord. Dosud nejvíce lidí na českém letním festivalu bylo loni na Rock for People v Hradci Králové. Pořadatelé ohlásili 27 tisíc návštěvníků.

Nový Open Air Festival v Týnci

Druhou novou akcí je Open Air Festival, jehož první ročník se odbude 13. a 14. srpna na letišti v Panenském Týnci. Sponzorsky ji zaštítí společnost O2, která ještě loni „pomáhala“ Sázavafestu. Jednou z hlavních hvězd budou britští Faithless, pořadatelé ale s dalšími zahraničními umělci o jejich účasti zatím jednají.

Většina organizátorů letních festivalů si oznámení jmen svých hvězd schovává na později, anebo s nimi teprve jedná. Rock for People přiveze americké punkery NOFX, na Noc plnou hvězd dorazí němečtí metalisté Kreator, Benátská noc přivítá německé Die Happy s Martou Jandovou, pořadatelé Masters Of Rock potvrdili účast rockových Manowar, Accept, Lordi, Queensryche, Doro či polských Behemoth.

První jména oznámili z Colours of Ostrava

První jména oznámili i pořadatelé Colours of Ostrava, naopak zatím „záhadní“ jsou tradičně organizátoři trutnovského Open Air Festivalu, kteří jména svých hvězd sdělují každoročně mezi posledními. Ohlásili jen, že i letos se akce uskuteční v areálu Na Bojišti.

Festivaly 2010

 Votvírák

11.–13. června, Milovice

Sonisphere

19. června, Mimoň

Noc plná hvězd

25.–26. června, Třinec

Rock for People

3.–6. července, Hradec Králové

Masters Of Rock

15.–18. července, Vizovice

Colours Of Ostrava

15.–18. července, Ostrava

Mighty Sounds

16.–18. července, Tábor

Benátská noc

30. července–1. srpna, Malá Skála u Turnova

Sázavafest

5.–7. srpna, Kácov

Open Air Festival

13.–14. srpna, Panenský Týnec

Hip Hop Kemp

19.–21. srpna, Hradec Králové

Open Air Festival Trutnov

19.–22. srpna, Trutnov

K sérii tuzemských akcí nutno přičíst i festivaly v okolních zemích, zejména Bažant Pohodu, která se uskuteční 8. až 10. července v Trenčíně. Cílem českých hudebních fanoušků je už několik let.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám