Hlavní obsah

Ceny Brit Awards ovládla Lady Gaga

– Londýn
Novinky, ČTK, aš, AFP

Americká zpěvačka Lady Gaga získala v úterý večer tři hudební ceny Brit Awards. Uspěla v kategoriích zahraniční objev roku, zahraniční zpěvačka a album, jímž je The Fame.

Foto: Suzanne Plunkett , Reuters

Lady Gaga na Brit Awards

Článek

Cenu pro nejlepšího zahraničního zpěváka získal americký rapper Jay-Z. Jeho hvězda v Británii rostla. Získal si tisíce nových fanoušků po úspěchu na festivalu v Glastonbury v roce 2008. "Dokázali jsme, že s hip-hopem lze prorazit kdekoli na světě," prohlásil Jay-Z, který získal cenu, přestože mezi nominovanými byli dále Bruce Springsteen, Eminem, Kanaďan Michael Bublé a americký bluesman Seasick Steve.

V Británii jsou ale nejsledovanější ceny pro britské umělce. Nejlepším mužským interpretem byl vyhlášen rapper Dizzee Rascal a nejlepší britskou zpěvačkou Lily Allenová.

Cenu za domácí objev roku si odnesla chlapecká kapela JLS, předloňský finalista soutěže X Factor. Konkurenty jí byly Doves, Friendly Fires, Kasabian a Muse. Kasabian ale uspěla jako nejlepší britská skupina.

Florence And the Machine, což je kapela zpěvačky Florence Welchové, natočila nejlepší britské album Lungs.

Ceny za třicet let

Oasis získala mimo kategorie cenu za nejlepší britské album v posledních 30 letech, za nějž bylo označeno (What's The Story) Morning Glory?

Spice Girls převzali cenu na nejlepší výkon posledních třiceti let za podání hitu Wannabe z roku 1997.

Robbie Williams dostal při předávání Brit Awards cenu za celoživotní dílo a rozvoj hudby.

Brit Awards jsou nejvýznamnějším oceněním v oblasti popové a rockové hudby v Británii, jsou považovány za obdobu amerických Grammy.

Reklama

Výběr článků

Načítám