Hlavní obsah

Krakov má strach, že přijde o Dámu s hranostajem

Právo, Peter Kováč, Krakov

V neděli skončila v Budapešti velkolepá výstava pokladů renesanční italské malby, kde na tři měsíce hostovala slavná Dáma s hranostajem Leonarda da Vinciho, jeden z nejslavnějších obrazů světa. Originál se však nevrací do polského Krakova, kde byl dosud trvale vystaven. Zdejší Muzeum Czartoryských je zavřené a provádí se tu rozsáhlá stavební rekonstrukce.

Foto: archív, Právo

Leonardo da Vinci namaloval Dámu s hranostajem v letech 1483–90 a představuje Cecílii Gallerani, milenku vládce Milána.

Článek

Dáma putuje do Varšavy, kde bude vystavena nejméně tři měsíce v královském zámku v expozici věnované pokladům osvícené sběratelky Izabely Czartoryské. Kam poputuje Leonardo poté, není vůbec jasné.

Krakovští radní jsou poděšení. Město mělo Dámu s hranostajem vždy jako svou hlavní turistickou atrakci. Obraz však vlastní soukromá Nadace Czartoryských existující od roku 1991 a může si s ním dělat prakticky téměř vše.

Už před vysláním Leonarda do Budapešti se ozývaly kritické hlasy polských restaurátorů, že vzácný originál moc často putuje po výstavách, což ohrožuje jeho existenci. Střídání teplot i různé osvětlení – to vše má negativní dopad na samu strukturu Leonardovy malby.

Představitel nadace, britský spisovatel a historik Adam Zamoyski, však tvrdí, že obraz musí nadaci vydělávat a peníze za zápůjčky obrazu jsou natolik lákavé, že se jim nedá odolat. Už nyní je prý na několik let dopředu stanoveno, kam originál z Polska odjede.

Obavy Krakova přerostly rámec pouhých spekulací.

Primátor města Jacek Majchrowski se oficiálně obrátil na Nadaci Czartoryských otevřeným dopisem, kde jim nabízí lukrativní prostory, kde by mohla být Leonardova Dáma s hranostajem v Krakově vystavena po dobu rekonstrukce budovy Muzea Czartoryských.

Odpověď je však nejasná. Na oficiálních stránkách nadace je sice hodně informací, ale moc konkrétního o dalším osudu Dámy s hranostajem se tu zájemce nedozví. V části věnované plánům do budoucnosti se lze dočíst, že muzeum v Krakově je nyní v opravě a ta potrvá nejméně do podzimu 2011. Turistům tak v bývalém polském královském městě zbývá jako atrakce hrad Wawel s katedrálou a obrovský oltář německého řezbáře Víta Stosse v kostele Panny Marie na hlavním náměstí. Na Leonarda musí zatím zapomenout. Krakovští doufají, že jen dočasně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám