Hlavní obsah

Zakuklený Banksy, Kryštof Hádek i Ben Stiller na festivalu v Berlíně

– Berlín
Právo, Věra Míšková

Jednou z očekávaných atrakcí Berlinale mělo být uvedení filmového debutu muže, známého jako Banksy. Za hvězdy se v Berlíně objevil například herec Ben Stiller, který přijel uvést komedii Greenberg.

Foto: Reuters

Mezi vyhledávanými hosty 60. Berlinale byl i americký herec Ben Stiller, který doprovodil film Greenberg.

Článek

Banksy, britský představitel pouličního umění, jedněmi zatracovaný coby vandal, jenž všude po světě ničí zdi svými výtvory, druhými oslavován jako velký umělec, jehož díla pronikla do nejslavnějších galerií, avizoval svůj snímek Exit Through The Gift Shop jako „film o muži, který se pokoušel natočit film o mně“. Hrál se mimo soutěž, ale jako součást hlavního programu.

Odhalení Banksyho?

Ředitel festivalu Dieter Kosslick ještě před zahájením řekl, že Banksy v Berlíně bude, ale nikdo ho neuvidí. Fakt, že měl naplánovanou tiskovou konferenci, ještě zvýšil napětí, zda Banksy, jenž dosud důsledně skrývá před světem (a nejspíš i před policií) tvář, svou identitu odhalí, nebo spíš jaký happening z toho bude.

Nestalo se nic. Tisková konference byla pár hodin před plánovaným časem zrušena a namísto toho se na úvod filmu objevil na plátně zahalený muž v kapuci, Banksy, který v podstatě popřál divákům zajímavý zážitek.

A to také jeho celovečerní dokument byl. Shrnuje velmi seriózně dějiny streetartu. Jeho hlavní postavou je Thierry Guetta, který už léta natáčí vše, co se kolem této subkultury a v ní děje.

Pozoruhodný snímek má velkou šanci zaujmout jak diváky, kteří o streetartu nic nevědí, tak zasvěcené. Zároveň navozuje otázku, zda pouliční díla, zamýšlená jako adrenalinové umění, které vyvolává střety s policií i establishmentem, neztrácejí svou přítomností v aukční síni Sotheby’s, kde se draží také za 500 tisíc dolarů, a v galeriích smysl.

Narušené vztahy a zoufalí lidé

Berlinale nyní pokračuje hlavní soutěží i ostatními sekcemi. Žádný z filmů však zatím není označován za favorita některých z cen. V tuto chvíli se však dá říci, že na plátnech převažují temné příběhy, plné narušených vztahů a zoufalých lidí.

Mnohem radostnější atmosféra panuje mezi letošními Shooting Stars, desítkou vybraných evropských hereckých talentů, mezi nimiž je i Kryštof Hádek. Včera skončil slavnostním večerem jejich třídenní maratón setkání s agenty, producenty a castingovými režiséry. Představili se i mezinárodnímu tisku.

Jak řekl Právu Hádek, byl to pro ně velmi příjemný a užitečný pobyt především z hlediska výměny zkušeností mezi desítkou mladých herců navzájem.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám