Hlavní obsah

Divadelní Očistění Petra Zelenky

Právo, Jiří P. Kříž

Petr Zelenka se stává světovým autorem východního bloku. Sám si na to téma povzdechl v rozhovoru s Karlem Králem pro Svět a divadlo. Zkrácenou verzi přetiskli v programu Očištění v budějovickém Jihočeském divadle, ve kterém jeho text uvedl na scénu v české premiéře umělecký šéf Martin Glaser.

Foto: Jiří P. Kříž, Právo

Zleva Jaroslava Červenková (spisovatelova žena Monika), Lenka Krčková (její sestra Kasia)

Článek

Tvrzení je to ale zbytečně skromné, protože Zelenkovy Příběhy obyčejného šílenství – na rozdíl od filmu znamenitá divadelní hra - se hrály nejenom v Drážďanech, ale i v Mnichově a o Teremina se zajímali až v Americe.

Pedofil je když…

Světovou premiéru Očištění přinesla lidstvu Varšava. Pouť po našich jevištích zahajuje na jihu Čech, ale chystají ho už také v hradišťském Slováckém divadle. Jeho guru Igor Stránský je jím nadšený. Prohlašuje Očištění za lepší než „šílené příběhy“.

v Budějovicích vypravili Očištění na cestu k divákům Glaser s dramaturgyní Olgou Šubrtovou a silnější než Příběhy není. Ba dokonce si myslím, že televizní moloch od reality show až po sitkomy a sebeadoraci politických partají už na jeviště mnohem lépe uvedli třeba David Drábek nebo Vladimír Morávek. A už dávno.

Zelenka sám do televizní struktury hry zabředl až po bradu. Vypravování odráží manželství v krizi se samičkami útočícími na uvadlé rodinné vztahy jako roj spermií na vajíčko.

Místo zbylo i na módní pedofílii. A protože Zelenka je přece intelektuál, svědomí a katarzi má zastupovat doznání hlavního hrdiny, spisovatele Michala (Jiří Šesták, věkově a typově trochu jinde) před kamerami v TV pořadu Očištění.

Jak se ale ukazuje, moderní televize správně nahrazuje závažnost nebo naléhavost pravítkem sledovanosti. A jakékoli vážné téma podepře půdorysem kabaretního aranžmá, v němž jsou všichni a všechno „in“, „happy“ a „trendy“. Téma samotné utrpělo pak náhlou smrt po obecně známé a proprané aféře známého sbormistra s jeho nezletilkami… Narážka na ni díru zející v Zelenkově Očištění nevyspravila. Cajtštyky někdy navzdory televizi píše lépe a tragičtěji sám život…

Na pohovce světa

Zelenku zradila jeho introvertnost, žití u psacího stolu. Ani mistr Glaser s tím nic moc nestačil udělat. První část se vlekla, ve druhé se aktéři aspoň mění v mravenečky na pohovce světa, scénografický záměrně předimenzovaná kulisa (Jaromír Vlček).

Tak aspoň pochválím herce. Lenku Krčkovou v roli sestry Michalovy ženy Moniky (Jaroslava Červenková) a Věru Hlaváčkovou (sousedova žena Eva). Jinak už nikoho. Na premiéře hráli, jako by před ní nedospali nebo jim chyběl ještě nejmíň týden zkoušení. Inu Očištění není Odcházení. Ba ani Pokoušení. Spíš jen moderato desolato.

Jihočeské divadlo České Budějovice - Petr Zelenka: Očištění. režie Martin Glaser, dramaturgie Olga Šubrtová, scéna Jaromír Vlček, kostýmy Lenka Rašková, hudba Pavel Kalina. Česká premiéra 12. února 2010.

Reklama

Výběr článků

Načítám