Hlavní obsah

Jedním ze zahajovacích filmů Febiofestu bude Oko nad Prahou

Právo, Kateřina Farná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poslední dva roky života architekta Jana Kaplického a především jeho boj za novou budovu Národní knihovny (NK) v Praze zachycuje nový dokument Olgy Špátové Oko nad Prahou, který bude jedním ze zahajovacích filmů letošního Mezinárodního filmového festivalu Praha Febiofest. Jeho sedmnáctý ročník se v české metropoli uskuteční od 25. března do 2. dubna.

Foto: Jiří Falout, Právo

Poslední dva roky života architekta Jana Kaplického zachycuje nový dokument Olgy Špátové Oko nad Prahou.

Článek

„Oko nad Prahou jsme vybrali nejen proto, že jde o světovou premiéru filmu na sledované téma, ale i proto, že pan architekt Kaplický byl v roce 2008 vůbec prvním čestným předsedou naší tzv. občanské poroty,“ sdělil Právu mluvčí Febiofestu Pavel Sladký.

Snímek, na jehož scénáři s režisérkou spolupracovala architektova manželka i producentka filmu Eliška Kaplický Fuchsová, je mimo jiné osobním i politickým životopisem chobotnice neboli blobu. Příběh začíná 2. března 2007, kdy byl v Klementinu Jan Kaplický s londýnským studiem Future Systems vyhlášen vítězem mezinárodní soutěže o novou budovu NK.

Drama psal život sám

Film byl od tohoto okamžiku natáčen sběrnou metodou. „Filmové drama vytvářel život sám. Jeho hlavní postavou je sama knihovna v podobě Kaplického návrhu, jíž dal autor jméno Oko nad Prahou,“ uvedla Olga Špátová, která má k tématu i osobní vztah, neboť na Letné, kam měla být nová knihovna umístěna, vyrůstala. A jak sama říká: „Těšila jsem se, že mi bude nová budova vznikat přímo před očima a já budu s kamerou její růst sledovat.“

Ve filmu se prolínají tři linie: první je samotný zápas o knihovnu, druhou Kaplického život a dílo a třetí postavou je město Praha, místo rozmanitých architektonických stylů. Oko kamery sleduje peripetie, které projekt i Kaplického osobně provázely, včetně pověstného názorového kotrmelce pražského primátora Pavla Béma.

„Původní scénář se náhle proměnil v dramatickou veřejnou diskusi. Pozorovala jsem, jak se Kaplického štěstí během několika měsíců zásahem vnější moci mění v trpké zklamání a údiv nad lží a špinavou hrou, jak se jeho důstojná osobnost ocitla ve víru šarvátek, které nikdy dosud neprožil,“ dodala režisérka.

Jan Kaplický náhle zemřel 14. ledna 2009 ve věku 71 let na selhání srdce v den, kdy se narodila jeho dcera Johanka. Tím se jeho životní příběh uzavřel, ale boj za jeho myšlenku žije dál. "Smrt Jana Kaplického zvýraznila potřebu člověka bojovat za duchovní hodnoty navzdory nepřízni neosvícených mocipánů. Osud tohoto architekta je varováním i pobídkou k tomu, abychom se nestali lhostejnými vůči lži a nespravedlnosti,“ vyzývá režisérka.

Reklama

Výběr článků

Načítám