Hlavní obsah

Půl století rockových The Who, shrnuto a podtrženo

Novinky, Stanislav Dvořák

The Who se téměř před půl stoletím zapsali do rockových dějin a to už jim nikdo nevezme. O tom, že se nestali neživým muzeem, svědčí právě vycházející kompilace Greatest Hits i použití jejich písní v dnešních populárních seriálech (Kriminálka Miami, Las Vegas).

Článek

The Who od počátků v roce 1964 vystupovali jako hluční "rebelové" destruující nástroje, dnes už je asi vnímáme spíše jako zásadní tvůrce melodického rocku. Za svou kariéru prodali hodně přes 100 miliónů desek (ne, že by to bylo u takových to skupin nejpodstatnější).

Proslavili se v roce 1965 (hity I Can't Explain a My Generation) a v Americe byla jejich prvním hitem písnička Happy Jack. V následujících patnácti letech vydali slavná alba Tommy, Who's Next, Quadrophenia, The Who By Numbers a Who Are You.

Na konci sedmdesátých let jim umřel bubeník a v osmdesátých letech se Pete Townshend a Roger Daltrey rozhodli skupinu rozpustit. Neutichající volání fanoušků ale způsobilo, že se dali znovu dohromady a i přes některé personální změny existuje skupina dodnes.

Aktuální kompilace Greatest Hits obsahuje 20 skladeb včetně I Cant Explain, Behind Blue Eyes, Won’t Get Fooled Again, Who Are You, hymnické Baba O’Riley a legendární vypalovačky My Generation.

Celkové hodnocení: 80 %

Reklama

Výběr článků

Načítám