Hlavní obsah

Startuje soutěž Magnesia Litera

Právo, František Cinger

Do devátého ročníku soutěže o nejlepší knihu roku 2009 Magnesia Litera je přihlášeno 285 titulů. Vítězové osmi kategorií budou vyhlášeni 18. dubna ve Stavovském divadle v Praze. Oznámil to Pavel Mandys z občanského sdružení Litera, které soutěž spoluorganizuje.

Foto: Milan Malíček, Právo

Aňa Geislerová bude moderovat televizní přenos vyhlášení soutěže.

Článek

Vítěz ceny Magnesia Litera – Kniha roku obdrží od hlavního partnera, Karlovarských minerálních vod, prémii ve výši 200 tisíc korun. Tisková mluvčí Bibiana Beňová uvedla, že podle součtu grantů Ministerstva kultury České republiky věnovaných literatuře zjistila, že donace všech jejich akcí podporujících literaturu tvoří celou třetinu této částky.

Soutěž se koná pod záštitou Václava Havla. Průvodkyní televizního vyhlášení bude opět Aňa Geislerová, celý pořad bude prý spíš zábavnější. „Inspirací je červená knihovna,“ prozradila.

Překladová literatura vyloučena

Mandys rovněž vyhlásil několik podstatných změn. Kniha roku bude vybírána jen z kategorií původní prózy, s vyloučením překladové literatury. O ní i Liteře za objev roku nerozhodnou komise porotců jako doposud, ale široký, téměř třísethlavý sbor složený z knihkupců, knihovníků, spisovatelů i novinářů.

Literatura za publicistiku byla znovu sloučena s Literou za naučnou literaturu do kategorie Litera za literaturu faktu. Letos se bude rozhodovat ze sedmdesát knih. Pro podobnost s jinými cenami byla zrušena čestná kategorie Litera za přínos české literatuře.

Čtenářská soutěž se letos jmenuje Knižní klub Cena čtenářů a rozhodovat o ní budou lidé prostřednictvím až 500 tisíc pohlednic, které budou k dostání v knihovnách a knihkupectvích.

Knižní klub podniku Euromedia Group rovněž věnuje poukázky ve výši 250 korun pro tisícovku vylosovaných vítězů.

Jana Škopková z České televize uvedla, že od 15. března poběží upoutávky nominovaných knih. Loni 24 částí sledovalo 14 miliónů diváků. „To je nejsledovanější seriál, ve kterém jsem vystupovala,“ glosovala Geislerová.

Soutěž slouží popularizaci knihy: básnické skladby Rukopis loni vítězné Bohumily Grögerové se z původních 245 kusů prodalo po vyhlášení 1355, v případě Lichožroutů Pavla Šruta z 2600 dokonce 7440.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám