Hlavní obsah

Šedesáté Berlinale začalo jako narozeninová party

Berlín

Uvedením čínského milostného dramatu Tchuan Jüan (Odděleně spolu) režiséra Wang Čchüan-ana začal ve čtvrtek 60. ročník filmového festivalu Berlinale. Jedna ze tří největších filmových přehlídek v Evropě představí do 21. února téměř 400 snímků, z nichž mnohé si v Berlíně odbudou svou světovou nebo mezinárodní premiéru.

Foto: Fabrizio Bensch, Reuters

Členové poroty tleskají předsedovi poroty Werneru Herzogovi

Článek

Úvodní ceremoniál se nesl v narozeninovém duchu. Hudební gratulaci k šedesátinám festivalu poslal na dálku například jihoafrický sbor. "Happy Birthday, Berlinale" mu popřál také německý ministr kultury Bernd Neumann.

Jako dar k "šesti křížkům" věnoval berlínský primátor Klaus Wowereit řediteli přehlídky Dieteru Kosslickovi bílého porcelánového medvěda - symbol německé metropole i berlínského festivalu, který nejlepší filmy a jejich tvůrce odměňuje cenou Zlatého medvěda a soškami stříbrných medvědů. Letos je mezinárodní porota pod vedením režiséra Wernera Herzoga rozdá v sobotu 20. února večer.

Vedle představitelů zahajovacího čínského filmu bylo hlediště sálu Berlinale Palast zaplněné převážně prominenty německého showbyznysu. Z mezinárodních hvězd se po červeném koberci u Postupimského náměstí, zkrápěném sněhovými vločkami, prošli režisér slavného filmu Nebe nad Berlínem, německý rodák Wim Wenders a oscarová americká herečka Renée Zellwegerová, která je členkou hlavní jury. Po roce se na Berlinale vrátila její britská kolegyně Tilda Swintonová, jež porotě předsedala loni.

Foto: Fabrizio Bensch, Reuters

Členky poroty, herečky Yu Nan a Renee Zellwegerová

Reklama

Výběr článků

Načítám