Hlavní obsah

Ve čtvrtek začíná Berlinale

Právo, Věra Míšková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čínské historické drama Tchuan Juan (Odděleně spolu) zahájí ve čtvrtek v německé metropoli jubilejní 60. filmové Berlinale a odstartuje zároveň jeho hlavní soutěž. V ní se do 20. února utká dvacítka filmů a právě režisér toho zahajovacího Wang Quan’an v ní získal před třemi lety za Tchujin sňatek Zlatého medvěda pro nejlepší film.

Foto: Reuters

Ředitel festivalu Dieter Kosslick během vrcholících příprav na jubilejní 60. Berlinale

Článek

„Narozeninový dort z téměř 400 filmů z 58 zemí světa je upečen. Zapalme 60 svíček,“ připomněl ředitel festivalu Dieter Kosslick letošní jubileum, k němuž na webových stránkách festivalu blahopřejí prostřednictvím videa nejvýznamnější filmaři a herci z celého světa jako Pedro Almodóvar, Steven Soderbergh, Claudia Cardinalová, Denise Quaida, Quentin Tarantino a desítky dalších.

Mezi gratulanty nechybí Jiří Menzel, laureát Zlatého medvěda z roku 1990 za trezorové Skřivánky na niti, jehož zatím poslední film Obsluhoval jsem anglického krále tu soutěžil v roce 2007.

Hned první festivalové dny přivítají velké osobnosti a hvězdy. Režisér Martin Scorsese přiveze společně s hercem Leonardem DiCapriem jejich čtvrtý společný film, thriller Prokletý ostrov, odehrávající se v padesátých letech. DiCaprio hraje detektiva, jenž pátrá po šílené vražedkyni, která zmizela z cely v ostrovní vězeňské psychiatrické léčebně.

Soutěž také uvede ve světové premiéře novinku Romana Polanského The Ghost Writer. Vypráví příběh bývalého britského premiéra (Pierce Brosnan), který s pomocí anonymního pisatele (Ewan McGregor) sepisuje paměti. Film přijedou uvést oba herci, režisér však nemůže opustit domácí vězení ve Švýcarsku, kde čeká na případné vydání do USA, odkud uprchl v roce 1978 poté, co byl souzen za pohlavní zneužívání nezletilé dívky.

Depardieu, Kingsley a Japonci

Mezi dalšími hosty Berlinale jsou očekáváni  mimo jiné Gérard Depardieu či Ben Kingsley, účast přislíbila i třiaosmdesátiletá francouzská herečka Jeanne Moreauová.

Dvacítku soutěžních filmů bude hodnotit porota, které předsedá německý režisér Werner Herzog, její členkou a zároveň největší ozdobou je hollywoodská herečka Renée Zellwegerová, která v Berlíně soutěžila v roce 2004 s filmem Návrat do Could Mountain, za který pak dostala Oscara.

K atrakcím letošního festivalu bude určitě patřit hraný dokument Exit Through the Gift Shop, což je filmový debut britského tvůrce graffiti Banksyho. Je uváděn v oficiálním programu, ale mimo soutěž, Banksy prý „přijede, ale nikdo ho neuvidí.“

Velký důraz je letos kladen na asijskou kinematografii, příkladem je zahajovací, ale také závěrečný film, jímž bude nesoutěžní japonský snímek devětasedmdesátiletého režiséra Jodži Jamady Otouto (O jejím bratru). V soutěži je i další japonský, čínský a indický film.

Česká kinematografie bude mít zástupce v nesoutěžní sekci Panorama: film Kawasakiho růže scenáristy Petra Jarchovského a režiséra Jana Hřebejka ji v pátek večer zahájí. Film může získat také některé z cen, které se udělují napříč sekcemi – například cenu Mezinárodní filmové kritiky FIPRESCI, cenu Amnesty International nebo cenu ekumenické poroty.

Mezi deseti mladými talentovanými evropskými herci, kteří se již  několik let představují mezinárodní filmové veřejnosti a tisku v akci nazvané Shooting Stars, bude Kryštof Hádek. V českém stánku na Evropském filmovém trhu (EFM), který se tradičně koná souběžně s festivalem, se bude nabízet dalších šest českých snímků.

Festival oslaví své šedesáté narozeniny nejen běžným filmovým programem, ale také řadou mimořádných akcí. Jednou z nich bude promítání restaurované verze slavné filmové sci-fi Metropolis režiséra Fritze Langa z roku 1927 na Braniborské bráně. Ta je symbolem rozdělení i znovusjednocení města, v jehož západní části festival v roce 1951 vznikl a celá desetiletí se pak v Západním Berlíně konal. Teprve po pádu berlínské zdi se rozprostřel do obou částí a dnes se soustřeďuje především do nově vystavěného komplexu kin kolem Postupimského náměstí.

Reklama

Výběr článků

Načítám