Hlavní obsah

Tipy pianistky Haruko Vatanabe

Novinky, pp, cg, cg, kč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pianistka, hostující sólistka Stuttgartského a Berlínského komorního kvarteta Haruko Vatanabe prozrazuje, co ji v poslední době zaujalo v kultuře. Redakčními tipy jsou romány Antonína Raška Co Taussigovi a Lásky z Teufelhofu, monografie Krajiny života a tvorby Oty Pavla a výstava porcelánu Tona Stana a Martiny Riedlbauchové.

Článek

Tipy Haruko Vatanabe

Čtu: Mým nejoblíbenějším spisovatelem je Japonec Teru Miamoto. Je mu přes padesát let, hodně cestoval po východní Evropě a píše velmi současné příběhy. Naposledy jsem od něj četla Židli v lese. Ale čtu i českou literaturu. Líbily se mi knížky Zdeňka Svěráka, které vyšly v Japonsku, Kolja a Tmavomodrý svět. A mám ráda i Kunderu.

Viděla jsem: Teď v Čechách jsem si vzpomněla, že jsem nedávno v Tokiu viděla film Musíme si pomáhat. Moc se mi líbil. Přiznávám, že jsem u něj brečela, ale hodně lidí kolem mě taky.

Poslouchám: Pořád něco poslouchám. Z vážné hudby miluji Beethovena. Když si chci odpočinout nebo když vařím, poslouchám i jazz a japonskou populární hudbu.

Surfuji: Mým nejoblíbenějším vyhledavačem je www.yahoo.com.

Rašek a zajatci doby

Doba před a během druhé světové války inspirovala Antonína Raška (1935) ke dvěma románům, které si jsou v mnohém podobné. Zavádí v nich do českého prostředí i do německého Teufelhofu u koncentračního tábora Oranienburg. Co Taussigovi? je příběh rodiny podle nacistického učení "rasově méněcenných" na malém městečku. Adolf a Hedvika s dcerami Erikou a Alicí hledají v labyrintu doby svou naději důstojného života. V druhé próze zase Viktor, původně vězeň zatčený při razii na českých vysokých školách, řeší nejenom svůj vztah k mladé šlechtičně Viktorii von Sembritzki, která si ho vybrala na výpomoc na statek. Slouží tu i polská děvčata, která mají vlastní zkušenosti i sny. Zajatci doby jsou podle Raška nejen ti, které nacistická moc postavila mimo zákon nebo postihla, ale i jejich věznitelé. V bohatém ději není politická realita jen kulisou, ale podmiňuje jednání každého jedince: každý hledá svou naději. Autor přitom žádnou z postav nenutí k násilnému jednání, jde mu zjevně o vystižení doby i lidských charakterů. Jeho prózy také literárním způsobem vystihují stále málo známé příběhy česko - německých vztahů.

Co Taussigovi? Nakladatelství VPK, 220 stran

Lásky z Teufelhofu, Knižní klub, 320 stran

Bohumil Svozil: Krajiny života a tvorby Oty Pavla

Literární historik, nakladatelský redaktor, člověk blízký Otovi Pavlovi vydává první literární monografii, rozebírající dílo autora, jehož sbírka povídek Smrt krásných srnců zlidověla. Svozil se znalostí věci i doby komentuje jednotlivé životní etapy sportovního novináře a prozaika, v nichž se zrcadlí hrůzy, naděje i zklamání života v Československu od třicátých let minulého století do Pavlovy smrti v roce 1973 i dlouho po ní.

Akropolis, 240 stran, 189 Kč

Porcelán Tona Stana a Martiny Riedlbauchové

Fotograf Tono Stano a malířka Martina Riedlbauchová se netradičně pustili do výzdoby karlovarského porcelánu. Sérii vyrobili letos v dílnách firmy Thun. Stano zdobí talíře a misky nahými modelkami, Riedlbauchová zas pokryla vázy abstraktními motivy. "Tento porcelán v kuchyni normálně používám a byl bych rád, aby tak činili i ti, kteří si ho koupí v galerii. Je k běžnému upotřebení, nikoliv jen k ozdobě," řekl Právu Tono Stano. Podle něj je tato série jen experimentem. "Rád dělám podobné pokusy, nicméně fotografie zůstane nadále mým hlavním oborem," dodal. 

Galerie Tvrdohlaví, Praha, do 6. prosince

Reklama

Výběr článků

Načítám