Hlavní obsah

Radek Baborák zahraje na Hradě Händela a Mozarta

Právo, Vladimír Říha

Hudba Pražského hradu se nazývá cyklus koncertů pořádaný Správou Pražského hradu již v šestém ročníku. Zahajovací únorový koncert má dnes v úterý vynikající obsazení - sólistou je hornista Radek Baborák, ve Španělském sále ho doprovodí slovenská Cappella Istropolitana se švýcarským dirigentem Kasparem Zehnderem.

Článek

Ve čtyřech skladbách (Händel, Mozart, Cherubini a Haydn) hraje lesní roh prim a i Händlova Vodní hudba byla upravena pro horny. Baborák patří ke světové špičce, jen on si může dovolit na vlastní žádost odejít od 1.1. 2010 z pozice sólohornisty Berlínské filharmonie, aby se věnoval sólové dráze a vlastnímu souboru.

„Odešel jsem vlastně ze všech orchestrů, kde jsem působil - z České filharmonie, Mnichovské, Bamberské a nyní i Berlínské filharmonie,“ říká s úsměvem Baborák, který v těchto dnech vydal u Supraphonu i nové CD, kde nahrál hornové koncerty českých mistrů 18. století. Album bylo představeno i na tiskovce Baboráka a organizátorů Hudby Pražského hradu v Českém centru v Praze 2. února.

V hradním cyklu letos vystoupí mj. Capella Regia Praha, Smetanovo trio, cellista Jiří Bárta a Eva Urbanová. Dramaturgicky objevný bude zářijový koncert Ensemble Inégal se skladbami habsburských panovníků.

Reklama

Výběr článků

Načítám