Hlavní obsah

Sade je jako Norah Jones a Lauryn Hill v jednom

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po dlouholeté přestávce se vrátila se studiovou deskou britská zpěvačka Sade, jedna z největších světových hvězd osmé dekády minulého století. Ještě stále má co říct.

Článek

Zpěvačka, skladatelka a producentka Sade, vlastním jménem Helen Folasade Adu se narodila v roce 1959 v Nigérii. V osmdesátých letech se proslavila v Evropě a postupně se stala historicky nejúspěšnější sólo zpěvačkou Velké Británie. Má na kontě přes padesát miliónů prodaných desek.

Sade původně zpívala na vysoké škole se skupinou Pride. V roce 1983 pro ní přišel zlom, když dostala smlouvu od Epic Records. Tam debutovala jako sólistka s deskou Diamond Life (1984) a cesta ke slávě byla otevřená.

Její novinka Soldier of Love nezklamala, jde o jemně romantickou směsku popu, jazzu, klasického soulu i modernějšího R‘n’B. Sade střídá průzračné akustické písničky postavené na klavíru a smyčcích, které převládají, s rytmičtějším popem, který se nebojí ani syntetických zvuků, ale dotýká se jich jen velmi opatrně.

Zpěvačka všemu kraluje svým ne mohutným, ale barevným, hladivým hlasem. Soldier of Love vyznívá jako příjemná a velmi pestrá deska rytmicky, aranžérsky, náladově. Sade je jako Lauryn Hill a Norah Jones v jednom.

Celkové hodnocení: 80 %

Reklama

Výběr článků

Načítám