Hlavní obsah

„Ztraceného“ Klimta vydražili téměř za miliardu korun

Právo, BBC, nka

Plátno rakouského malíře Gustava Klimta, po druhé světové válce považované za ztracené, šlo ve středu do dražby v londýnské aukční síni Sotheby's. Obraz městečka na břehu italského Lago di Garda se prodal za 26,9 miliónu liber (799 mil. Kč).

Foto: Archiv, Právo

Gustav Klimt: Kostel z Cassone

Článek

Dílo z roku 1913 se stalo svědkem pohnutého osudu jeho majitelů – rodiny jednoho z Klimtových mecenášů, rakouského magnáta Viktora Zuckerkandla. Ten obraz odkázal sestře Amelii Redlichové, která jej po anšlusu Rakouska dala spolu s dalšími cennostmi za úplatu do úschovny.

Shledání s obrazem se nedočkala – o tři roky později musela do nacistického koncentračního tábora v polské Lodži, odkud se již nevrátila. Když se její zeť po válce dopídil místa, kde rodinné klenoty měly přečkat válku, čekalo jej zklamání. Bedny byly prázdné. V roce 1962 se ale Kostel v Cassone vynořil – na rakouské výstavě pod označením ze soukromé sbírky. Nový majitel, který obraz koupil v dobré víře, se o peníze z dražby rozdělí s dědicem Redlichových.

Rekordem aukce Giacomettiho plastika

Rekordem aukce se stala plastika sochaře Alberta Giacomettiho Kráčející muž, prodaná za 65 mil. liber (1,9 mld. Kč.) Socha přitom měla nižší vyvolávací cenu než Klimtův obraz, soupeření desítky zájemců ale cenu vyhnalo do závratných výšin. Nakonec ji získal neznámý zájemce, který se aukce účastnil po telefonu.

Foto: Archiv, Právo

Pablo Picasso: Hlava ženy

Další významný kousek se v Londýně vydražil v úterý – obraz Hlava ženy od Pabla Picassa, který veřejnost nespatřila 43 let. Portrét umělcovy druhé ženy se v síni Christie’s prodal za 8,1 mil. liber (238 mil. Kč).

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám