Hlavní obsah

Dary romantického rockera a poctivé dělnice

Právo, Jaroslav Špulák

V roce 2008 obdrželi irský zpěvák a hudebník Glen Hansard a česká zpěvačka a hudebnice Markéta Irglová sošku Oscara za Falling Slowly, ústřední píseň k filmu Once. V červnu téhož roku vystoupili v pražském Divadle Archa. Posléze se objevili i na několika letních festivalech, ovšem do naší metropole se vrátili až v pondělí večer, po necelých dvou letech.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Populární dvojice Irglová - Hansard v Lucerně

Článek

Před zaplněným Velkým sálem Lucerny zněly na úvod Fallen From The Sky a Lies, písňové symboly slávy dua. Úspěch a popularitu Once i skladeb z něho totiž sotva kdo zpochybní. Od ukázek ze soundtracku pak ti dva odbíhali k písním The Swell Season, především k těm z loňského alba Strict Joy, i připomínkám tvorby The Frames, kapely, s níž se Hansard v tuzemsku proslavil dlouho předtím, než si jako uměleckou partnerku vybral Irglovou.

V přídavku došlo samozřejmě i na oscarovou Falling Slowly, v jejímž finále Hansard vtipně zanotoval fragment z hitu With Or Without You kamarádů z U2.

The Swell Season jsou The Frames, Irglová a Hansard. „The Frames jsme do projektu pozvali proto, aby s námi prožili to hezké, co se nám povedlo,“ vysvětlil Hansard. V zásadě to ale byla jeho show.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Glen Hansard, Markéta Irglová v pozadí

Oproti poslednímu pražskému vystoupení totiž Irglová trochu vyklidila pozice. Sólově si zazpívala jen pár písniček, většinou však Hansardovi sekundovala od piána a jaksi navíc ke slovu přišla ve chvíli, kdy představila sestru Zuzanu, též talentovanou zpěvačku (ta zazpívala píseň Zuzany Navarové).

Králem pódia (v tom dobrém smyslu slova) byl Hansard. Zpíval většinu skladeb, s diváky čile komunikoval, vtipkoval a byť byly některé jeho úvahy dlouhé, smích v sále dokázal snadno vyloudit. Uprostřed koncertu měl navíc sólový blok (jen on a kytary) a bodoval i přirozeným charismatem.

Objektivně je citlivý písničkář, znamenitý přírodní zpěvák a otrlý rocker se srdcem na dlani. Irglová je zase „dělnice“, pracovitá včelka, jež svou práci odvedla nadstandardně. Navíc je sympaticky skromná a při hovoru s publikem plachá, což vytváří k divokému Hansardovi uklidňující protipól.

Tvorba kapely je melodická, náladou romantická a co do tempa táhlá. Někdy až unylá, ať už písničky pocházejí z doby velké lásky obou protagonistů, nebo z časů jejího povadnutí. Když se ale v Lucerně hlásil závan nostalgie umrtvující pozornost pomalým tempem písniček, probouzela se jejich vnitřní síla. Ta výbušná, jež je zřetelně slyšet v dynamických zvratech aranží a cítit třeba ze změny dikce zpívajícího.

The Swell Season nabídli plnohodnotný písničkářský koncert. Veškeré pochybnosti o něm smetla přímo v Lucerně po jeho skončení nedotknutelná krása, která se rozprostřela v atmosféře a opanovala i mnohé odcházející dvojice. Držely se za ruce pevněji než kdy předtím.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám