Hlavní obsah

Filmový festival Sundance rozdal ceny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Drama o nezletilé dívce, která se snaží udržet pohromadě svou rodinu, nazvané Winter’s Bone, a dokument o válce v Afghánistánu triumfovaly tento rok na prestižním festivalu pro nezávislé a okrajové snímky Sundance, který se konal od 21. do 31. ledna v Park City v Utahu. V sekci neamerické kinematografie bodovaly australský snímek Animal Kingdom a dánský dokument Det Rode Kapel.

Článek

Winter’s Bone režisérky Debry Granikové získal cenu za nejlepší americký hraný film a ocenění za scénář. Film podle románu Daniela Woodrella vypráví o dívce, jejíž otec byl zatčen kvůli obchodu s drogami a která se navzdory nepřízni osudu snaží o to, aby v těžké situaci rodina nepřišla o střechu nad hlavou.

Nejlepší dokument o vojácích v Afgánistánu

Restrepo, rok v životě čety amerických vojáků v Afghánistánu, které si odnáší cenu za nejlepší americký dokument, pochází z dílny novináře Sebastiana Jungera a fotografa Tima Hetheringtona. Junger je například autorem později zfilmovaného bestselleru Dokonalá bouře.

„Tato země se nachází ve velmi zjitřené době, jsme ve dvou válkách,“ řekl Junger při přebírání ceny. „Kdyby náš film pomohl této zemi pochopit jak dál, nevýslovně by nás to potěšilo.“

V kategorii cen pro neamerické snímky bodoval jako nejlepší hraný film australský snímek Animal Kingdom o ozbrojeném lupiči, který prchá před skupinou bývalých detektivů. Jako nejlepší neamerický dokument byl vyhodnocen dánský Det Rode Kapel o cestě do KLDR.

Cena publika pro komedii Joshe Radnora

Cenu publika pro nejlepší americký hraný film získala komedie debutujícího režiséra a herce Joshe Radnora nazvaná Happythankyoumoreplease.

Jako nejlepší dokument publikum ocenilo kritický pohled na americký vzdělávací systém Waiting for Superman od Davise Guggenheima.

Sundance letos nabídl 113 celovečerních snímků ze 36 zemí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám