Hlavní obsah

Beyoncé získala na Grammy rekordní počet cen

Aktualizováno

Dvaapadesáté americké hudební ceny Grammy v Los Angeles ovládla zpěvačka Beyoncé. Proměnila šest z deseti nominací, což se dosud žádné jiné ženě v jednom ročníku nepodařilo. Nezískala ale prestižní cenu za album roku, kterou za svou desku Fearless obdržela teprve dvacetiletá country zpěvačka Taylor Swiftová.

Článek

Za celoživotní dílo byli oceněni Leonard Cohen i Michael Jackson.  Americká hudební akademie také během slavnostního předávání cen připomněla nedávné tragické zemětřesení na Haiti.

Beyoncé chyběly dvě ceny k tomu, aby vyrovnala rekord osmi ocenění přebraných během jednoho večera, jejž drží právě Jackson a také kytarista Carlos Santana. O cenu za nahrávku roku, která jí podle očekávání mnohých měla připadnout, ji připravila rocková skupina Kings of Leon za skladbu Use Somebody. Swiftová pak ocenění za nejlepší album roku získala stejně překvapivě.

Foto: ČTK

Beyoncé přebírá cenu Grammy.

Celkem již Beyoncé, která loni poprvé vystoupila i v Česku, za svou kariéru získala 16 gramofonků. V hlavních kategoriích se jí ale s oceněním za skladbu roku pro píseň Single Ladies (Put A Ring On It) a nejlepší ženský popový vokální výkon ve skladbě Halo podařilo prorazit až letos. Dosud bodovala jenom v žánrových kategoriích. Swiftová, jež měla osm nominací, celkem získala čtyři ocenění, mimo jiné i cenu za country album roku.

Mladičká country zpěvačka v děkovací řeči po získání ceny za album roku řekla, že to pro ni moc znamená a že její rodina teď asi u televizní obrazovky pěkně vyvádí. "Můj táta s mladším bráškou teď v obýváku musejí být bez sebe. Tohle je pro mého tátu, za každou chvíli, kdy mi řekl, že si můžu se svým životem dělat, co chci," uvedla Swiftová, která si všechny skladby na svém albu napsala sama.

Poctu Jacksonovi uvedl zpěvák Lionel Ritchie. Připomněl, že umělci, který loni zemřel kvůli předávkování léky, nebyl lhostejný osud světa. Zpěvačky Céline Dionová, Carrie Underwoodová, Jennifer Hudsonová a zpěváci Smokey Robinson a Usher poté společně zazpívali Jacksonův ekologicky laděný Earth Song s ekologickou tematikou. Součástí jejich vystoupení byla i premiérová projekce trojrozměrného klipu k této skladbě, skládající se převážně ze záběrů malé holčičky v pralese, jenž měl být součástí neuskutečněného Jacksonova comebackového turné.

Akademie pak zpěvákovi posmrtně udělila cenu za celoživotní dílo. V emocionálně vypjatém vystoupení ji převzaly dvě z jeho tří dětí, Paris a Prince. "Všechny jeho písně měly jednoduché poselství: lásku," uvedl mimo jiné Prince, který na veřejnosti promluvil vůbec poprvé.

Nedlouho poté na pódium přišel rapper Wyclef Jean narozený na Haiti a částečně i v kreolštině poděkoval přítomným za podporu obyvatel tohoto ostrova, který nedávno postihlo ničivé zemětřesení. Zpěvačka Mary J. Blige a operní pěvec Andrea Bocelli pak vystoupili se svou verzí písně Bridge Over Troubled Water od Simona a Garfunkela, již nazpívali na podporu Haiťanů.

Po Pink stékala voda

Slavnostní předávání cen již také tradičně bylo příležitostí ke společným vystoupením hudebníků z různých žánrů. Letos tak diváci mohli spolu vidět například rappery Eminema, Draka, Lil Wayna a bubeníka Travise Barkera, který se proslavil v pop punkové skupině Blink 182, či zpěváka a herce Jamieho Foxxe a rockového kytaristu Slashe.

Velkou pozornost připoutalo také vystoupení popové hvězdy Pink, která se při něm vznesla na provazech nad pódium, přičemž po ní stékala voda, načež zpěvačka začala rychle rotovat kolem vlastní osy. Ani na chvíli ale nepřestala zpívat.

Ceny Grammy se udělují ve více než stovce kategorií od rapu, folku, gospelu po jazz, klasickou hudbu a mluvené slovo. Hlasují v nich odborníci působící v hudebním průmyslu sdružení v Národní akademii nahrávacích umění a věd (NARAS).

Mezi hudebníky s více cenami letos kromě Swiftové a Beyoncé patřila ještě například skupina Kings of Leon, která obdržela tři ceny, kapela Black Eyed Peas se čtyřmi cenami a extravagantní zpěvačka Lady Gaga, jež z pěti nominací proměnila dvě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám