Hlavní obsah

V New Yorku vydražili kontroverzní obraz dříve přisuzovaný da Vincimu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Za více než 1,5 miliónu dolarů (přes 28 miliónů korun) byl ve čtvrtek 28. ledna v newyorské aukční síni Sotheby's vydražen obraz, jehož autorství bylo dříve přisuzováno italskému renesančnímu velikánovi Leonardu da Vincimu (1452 -1519).

Foto: Profimedia.cz

Autorství obrazu La Belle Ferronniere bylo původně připisováno Leonardu da Vincimu.

Článek

Většina expertů se shoduje, že jde o pozdější kopii portrétu neznámé ženy La Belle Ferronniere (Železářova kráska), který je vystaven v pařížském Louvru a nejspíš pochází od da Vinciho nebo některého z jeho žáků.

Portrét pravděpodobně představuje milenku milánského vévody Ludovika Sforzy Lucrezii Crivelliovou a vytvořil ho patrně před rokem 1750 některý z da Vinciho pozdějších následovníků.

Plátno bylo prodáno za 1 538 000 dolarů, přičemž odhady před dražbou se pohybovaly od 30 do 500 tisíc dolarů. Aukční síň nesdělila další podrobnosti.

Autorství obrazu se zkoumalo 80 let

Jednu ze dvou verzí La Belle Ferronniere přivezl do Spojených států v roce 1920 americko-francouzský novomanželský pár. Manželka vojáka Harryho Kahna Andrée obraz dostala jako svatební dar od své babičky. Tehdy se ještě věřilo, že jde o výtvor da Vinciho, což potvrdil i jistý francouzský odborník.

Když ale Kahn chtěl obraz prodat za 250 tisíc dolarů kansaskému institutu umění, londýnský obchodník s uměleckými předměty Joseph Duveen v jednom rozhovoru prohlásil, že jde o podvrh. To zažehlo právní bitvu, která se vlekla několik let. O dílo se začal zajímat celý umělecký svět.

Více než 80 let bylo autorství obrazu předmětem sporů a byly o něm napsány dvě knihy. "Příběh La Belle Ferronniere je stejně o estetických a vědeckých základech dějin moderního umění jako o pravosti malby samotné," uvedl aukční dům Sotheby's ve svém katalogu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám