Hlavní obsah

Pražští zastupitelé rozdělili další kulturní granty za 46 miliónů korun

Praha

Pražští zastupitelé rozdělili další kulturní granty za více než 46 miliónů korun. Magistrát podpoří 6,45 milióny korun Divadlo Bez zábradlí, peníze dostanou také festival Jeden svět nebo divadla Ungelt, Branické a Strašnické.

Článek

Již v úterý 26. ledna radní odsouhlasili granty nepřesahující částku 200 tisíc korun ve výši 25,7 miliónu Kč. O jednoleté granty se ucházelo téměř 580 organizací, uspělo 368 z nich.

Nejvíce dostanou Divadlo Bez zábradlí a DOX

Nejvíce peněz dostalo Divadlo Bez zábradlí, Centrum současného umění DOX Prague (3,5 miliónu) a mezinárodní divadelní soubor Farma v jeskyni (1,6 miliónu). Některým opozičním zastupitelům se nelíbí, že oproti návrhu kulturního výboru dostalo Divadlo Bez zábradlí o tři milióny korun více.

"Rada tento grant navýšila bez jakékoli argumentace," řekla zastupitelka Zuzana Drhová (SZ). Chtěla se proto vrátit k původní částce ve výši 3,45 miliónu, kterou navrhli hodnotitelé. Radní pro kulturu Ondřej Pecha (ODS) však uvedl, že divadlo v minulosti dostávalo na grantech sedm miliónů korun. Když dostalo loni méně peněz, potýkalo se podle něj s problémy.

Peníze i pro Strašnické a Branické divadlo

Na peníze se mohou těšit i divadla, která již dříve žádala o víceletý grant, byla ale přeřazena do řízení o jednoleté granty. Strašnickému divadlu zastupitelé odsouhlasili 1,5 miliónu korun, Divadlu v Řeznické a Ungeltu milión a Branickému 600 tisíc korun.

V grantovém řízení, které podle radního pro kulturu Ondřeje Pechy (ODS) skončilo v historicky nejkratší době, uspěl i festival o lidských právech Jeden svět, divadelní přehlídka 4+4 dny v pohybu nebo festival Respect Plus.

Peníze dostane také Muzeum a archiv populární hudby na projekt Popmuseum, který bude sbírat, archivovat a zpřístupňovat dokumenty z oblasti historie české a československé populární hudby.

Výběr jednoletých grantů, které schválili zastupitelé hlavního města
Organizace nebo projektčástka (v miliónech korun)
Divadlo Bez zábradlí6,45
Centrum současného umění DOX3,5
Divadelní soubor Farma v jeskyni a prostor Preslova 91,6
Strašnické divadlo1,5
Jeden svět1,2
Divadlo Ungelt1
Divadlo v Řeznické1
4+4 dny v pohybu0,9
Divadlo Na Prádle0,9
Svatováclavské slavnosti0,75
Popmuseum0,75
Respect Plus0,72
Branické divadlo0,6

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám