Hlavní obsah

Lennonova zeď na pražské Kampě byla zvěčněna ve fotografické publikaci

Novinky, Karolina Zarzycká

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nově vydaná fotografická publikace zvěčňuje takzvanou Lennonovu zeď z pražské Kampy. Na ni se tři desetiletí barevnými vzkazy vyjadřuje mnoho příznivců myšlenky Peace and Love.

Článek

Ve fotografiích se autor Jaromír Zemina pokusil zachytit význam poselství, jež autoři kreseb, veršů i obyčejných vzkazů vyjádřili na zdi na Velkopřevorském náměstí v parku Kampa.

Zeď čtyři metry vysoká a asi čtyřicet metrů dlouhá na počátku osmdesátých let posloužila neznámému street-artovému umělci k připomenutí tragického konce Johna Lennona. Portrét legendárního umělce tam tehdy vykreslil. Další ctitelé Beatles i mírového hnutí vůbec ve výtvarné i poetické činnosti pokračovali i za cenu policejních represí tehdejšího režimu.

Jak roste popularita zdi, která se stala turistickou atrakcí, ubývá sentencí a přibývá pouhých jmen a časových údajů MY JSME TU DNES BYLI.
Jaromír Zemina, autor knihy

Autor publikace fotografoval zeď na počátku 21. století. "Nyní mě zaujala jinak, především svou barevností, která je mnohem bohatší, než bývala. Všudy přítomný policejní dozor za normalizačního režimu možnost jakékoli nástěnné malby (...) na veřejných prostranstvích zcela vylučoval."

Kniha fotografií je doplněna autorovým textem přeloženým do angličtiny a francouzštiny.

Jaromír Zemina: Lennonova zeď

Vydalo nakladelství Gallery JK (2009)

Trojjazyčně (česky, anglicky, francouzsky)

Grafická úprava: Filip Skalák

168 x 230 mm, 72 stran, pevná vazba s polepem

Cena Gallery:  230,- Kč

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám