Hlavní obsah

České žebříčky CD jsou bizarní, ztratily kontakt s realitou

Novinky, Stanislav Dvořák

Když minulý týden zveřejnila mezinárodní federace fonografického průmyslu IFPI žebříček nejstahovanějších skladeb na světě, poskytla další zajímavý podnět ke srovnání s tradičním českým žebříčkem CD. Výsledek zní: s českými žebříčky nepohne naprosto nic. Je jedno, že máme 21. století a internet.

Článek

České žebříčky totiž vycházejí ze směšného počtu prodaných nosičů, a tak si dál žijí ve vlastním světě Kabátů a Gotta. Ze světa do něj pronikly takové „novinky“ jako Madonna a Depeche Mode.

Naše žebříčky se naprosto míjí s tím, co poslouchá většina mládeže, která je ve standardních západních zemích pro hudební průmysl rozhodující. Například tři legálně nejstahovanější písně na světě podle IFPI byly v roce 2009 od Lady Gaga, Black Eyed Peas a Jasona Mraze. Ani jeden ze jmenovaných nikdy nebyl na prvním místě českého žebříčku CD.

V českých žebříčcích zásadně vedou ti popoví interpreti, kteří jsou na scéně více než dvacet let, nejčastěji domácí. Řada čtenářů v internetových diskuzích nechápe, jak je to možné. Jsou Češi nějak divní, jiní než zbytek světa? Pro srovnání se podívejme k našim nejbližším a největším sousedům.

V Německu byla nejúspěšnější Amy Winehousová

Češi si rádi dělají legraci z německého vkusu, ale když se podíváte, že nejúspěšnějším LP v Německu byla podle IFPI v roce 2008 Amy Winehousová (Back to Black), je na čase zamyslet se. Druzí jsou němečtí Ich + Ich (ucházející moderní pop vyšperkovaný elektronikou a trochou world music). Třetí jsou operní árie Paula Pottse. Skutečně překvapivý je pohled na čtvrté místo - je tam rocková skupina Die Arzte.

Někdy v Německu vyhrávají i staří interpreti, ale je nutné dodat jací. V roce 2000 se nejúspěšnějším albem roku stal Supernatural Carlose Santany. Je něco takového u nás možné?

Tři nejúspěšnější singly v Německu za rok 2008 jsou všechny zahraniční produkce a zase jde o mladé interprety. Do první desítky se dostaly i dvě německé písničky, ani jedna není od žádného zpěváka šlágrů ze 70. nebo 80. let. První je kňourající techno plyšák, druhá je zmíněná skupina Ich + Ich.

V ČR lze skoupit vlastní CD a vyhrát hitparádu

Vysvětlení je nasnadě. Naprostá většina hudby se v ČR stahuje pirátsky z internetu. Žebříčky prodeje klasických CD se v ČR zveřejňují, jakoby šlo o reprezentativní přehled, ve skutečnosti ale nevypovídají o ničem. Je třeba si uvědomit, že vycházejí z velice malého množství prodaných CD.

Vrcholem všeho byla nedávná aféra s operní pěvkyní jménem Anda-Louise Bogza, která si nakoupila 50 (!) vlastních CD, aby se jimi propagovala v zahraničí, a neúmyslně tak vyhrála českou albovou hitparádu! [celá zpráva]

Protože po Vánocích se neprodá v ČR prakticky nic, může vyhrát kdokoliv.

Ale české žebříčky jsou směšné i jindy, třeba když jedna deska vede žebříček deset týdnů za sebou. Vždy zvítězí zavedení interpreti určení pro konzervativní posluchače (Madonna, Karel Gott, Depeche Mode, Michael Jackson, Kabát, Hapka a Horáček). Žebříčky legálního stahování jsou sice poněkud jiné (obliba mladších skupin), ale počet legálních stažení je v ČR tak směšně malý, že to nestojí za řeč.

Reklama

Výběr článků

Načítám