Hlavní obsah

Ředitel japonského kulturního centra: Obě naše země se zájmem přijímají vše nové

Právo, Vladimír Plesník

V Praze probíhá měsíc japonské kultury. K vidění budou soudobé japonské filmy na přehlídce EIGASAI 2010, loutkové představení, koncert a dvě výstavy. "Doporučuji zejména filmový festival, který začal minulý pátek a v pražském kině Lucerna, uvede sedm japonských filmů. Mě osobně zajímá snímek Půl pravdy o hledání smyslu života po smrti milovaného člověka," říká v rozhovoru Kohei Tsukamoto, ředitel Kulturního centra Japonska v Praze.

Foto: archiv Právo, Právo

Kohei Tsukamoto, ředitel kulturního centra Japonska v Praze

Článek

Měsíc japonské kultury nabídne kromě již třetího ročníku přehlídky soudobých japonských filmů EIGASAI 2010 také loutkové představení, koncert, dvě výstavy a celou řadu přednášek. Celkem je na programu 12 různých akcí. Kterou byste nejvíce doporučil?

Zejména filmový festival EIGASAI 2010, který začal minulý pátek a v pražském kině Lucerna, uvede sedm japonských filmů. Mě osobně zajímá snímek Půl pravdy o hledání smyslu života po smrti milovaného člověka, který se bude promítat 27. ledna.

Měsíc japonské kultury koncentrovaně představí mnoho oblastí japonské kultury. Podrobné informace k programu jsou k dispozici na stránkách velvyslanectví.

Zájem české veřejnosti o kulturu vaší země v posledních letech stoupá. Čím si to vysvětlujete?

Zeměpisně jsou od sebe Japonsko a Česká republika daleko, ale obě země se rozvinuly jako průmyslové, mají velkou úctu a porozumění pro kulturu a také se zájmem přijímají, co je pro ně nové.

V České republice je tedy dle mého názoru prostředí, ve kterém japonská kultura snadno zaujme. Proto například mládež v České republice čím dál více zajímá japonská manga a pop culture.

Letos se mají také v Brně konat akce představující japonskou kulturu. Co všechno plánujete mimo Prahu uspořádat?

V Brně by se měl uskutečnit Týden japonské kultury, jehož hlavními událostmi budou japonská opera, tradiční divadlo a přednášky. Letos bychom dále rádi na celou republiku rozšířili přednáškovou činnost, kterou jsme se zaměstnanci velvyslanectví dosud prováděli v základních a středních školách v Praze a okolí.

Chtěli bychom s Japonskem aktivně seznamovat také studenty v regionálních školách. Tímto si dovoluji vyzvat všechny vyučující a zástupce základních i středních škol, aby se na nás v případě zájmu obrátili.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám