Hlavní obsah

Česká kina měla loni rekordní tržby, návštěvnost ale klesla

Česká kina loni navzdory hospodářské krizi vykázala rekordní tržby 1,251 miliardy korun, které kvůli vyššímu vstupnému meziročně vzrostly o 31 miliónů korun. Návštěvnost biografů ale v loňském roce klesla o 428 000 lidí na 12,469 miliónu diváků. Vyplývá to ze statistik, které zveřejnila Unie filmových distributorů.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Za rekordní tržby kina vděčí vyššímu vstupnému, jehož průměrná hodnota loni poprvé v historii pokořila hranici 100 korun a v závěru roku 2009 činila 100,33 koruny. V roce 2000 vstupenka do kina stála v průměru 68,02 koruny, v roce 2004 už 91,80 koruny a předloni 94,61 koruny.

Loňský jen tříprocentní pokles návštěvnosti kin podle odborníků souvisí zejména s tím, že v kinech byly i v roce 2009 promítány atraktivní tituly, které dokázaly přitáhnout diváky do kinosálů. Podle některých průzkumů ze začátku roku 2009 přitom měly být mezi výdaji, které se Češi loni kvůli krizi chystají omezit, i útraty za vstupné do kin. Provozovatelé multikin ale tvrdí, že krizi zatím nepocítili.

Vedou Češi a filmy pro děti

Mezi nejvíce navštěvované filmy loni patřila romantická komedie Marie Poledňákové Líbáš jako bůh, americký animovaný snímek Doba ledová 3: Úsvit dinosaurů či film Harry Potter s podtitulem Princ dvojí krve. V závěru loňského roku pak k hlavním filmovým trhákům patřil sci-fi snímek Avatar režiséra Jamese Camerona, který se vzápětí po prosincové premiéře umístil v čele nejnavštěvovanějších snímků českých kin.

Hlavní podíl na tržbách i návštěvnosti mají multikina, v jejichž pokladnách loni skončilo 87 procent tržeb kin. Na celkové návštěvnosti se multikina podílela 70 procenty.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám