Hlavní obsah

Vyšlo jediné společné dílo Kerouaka a Burroughse

Právo, Tereza Radváková

Nakladatelství Maťa nyní vydalo první český překlad knihy A hroši se uvařili ve svých nádržích, kterou napsal Jack Kerouac spolu s Williamem S. Burroughsem. Jediné společné dílo tehdy neznámých autorů lze považovat za kolébku budoucího fenoménu.

Článek

William Seward Burroughs (1914–1997, USA) inspiroval beatníky do té míry, že ho můžeme označit za jejich duchovního otce, přestože se sám mezi představitele hnutí nikdy neřadil. Neexistuje zákon, který by za život nepřekročil.

Již během studií medicíny na Harvardu zahájil rozsáhlé experimenty s omamnými látkami, na jejichž základě vznikaly jeho surrealisticky laděné texty – Feťák (1953), Nahý oběd (1959) aj. Dalšími silnými tématy byla homosexualita, sci-fi představy či fakt, že během hry na Viléma Tella omylem zastřelil vlastní manželku.

S Jackem Kerouacem (1922–1969, USA) se potkal v klubu Kolumbijské univerzity. Zde se kolem studentů Kerouaca a Ginsberga začínala formovat skupina autorů, takzvaná beat generation. Kerouacův román Na cestě (1957) se později stal jejím literárním manifestem.

Próza vznikla v roce 1945

Próza A hroši se uvařili ve svých nádržích z roku 1945 představuje v podstatě první text beatnické literatury. Vyšla až po smrti autorů. Protože vznikla o desetiletí dříve než klíčová díla obou, obklopovalo ji množství legend. Název odkazuje ke skutečné události požáru v cirkuse, nicméně hlavní tematický podklad tkví jinde.

Příběh se rozvíjí v podobě krátkých, deníkově laděných kapitol, které autoři, skrytí pod jmény Will Dennison a Mike Ryko, psali střídavě. Na pozadí jejich prvních literárních pokusů se rozvíjí pozvolná zápletka. Ta vyústí ve vraždu líčenou podle konfliktu, k němuž došlo v létě roku 1944 mezi Lucienem Carrem a Davidem Kammerrem a který mladými spisovateli silně otřásl. Jedná se o dvě linie vyprávění, jež se navzájem doplňují.

Bohéma na konci druhé světové války

Stylem i obsahem předznamenávají budoucí způsob vyjadřování obou autorů. Popisují atmosféru bohémského života na konci 2. světové války – divoké pitky v soukromých bytech, hospodách a klubech. Hovory o literatuře a duchovním hledání. Nevázané milostné vztahy.

William S. Burroughs, Jack Kerouac:

A hroši se uvařili ve svých nádržích

A hroši se uvařili ve svých nádržích

vydalo nakladatelství Maťa

Překlad Jiří Plesnivý

182 strany

228 Kč

Slova plynou v proudu řeči, který nepřerušují žádné okliky ani nadbytečné metafory. Zobrazují konkrétní zážitky konkrétních lidí tak, jak se tenkrát v New Yorku odehrávaly. A právě touto snahou o maximální přiblížení skutečnosti oslovuje tvorba beatníků čtenáře všech generací. Dosud nepublikovaný text pro ně bude jistě vítaným rozšířením.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám