Hlavní obsah

USA trvají na soudu s režisérem Polanským na své půdě

Ženeva/Los Angeles

Americký soud v pátek odmítl, aby režisér Roman Polanski byl souzen v nepřítomnosti. Podle výroku soudu musí být za pohlavní styk s třináctiletou, jehož se dopustil v roce 1977, souzen na půdě Spojených států.

Foto: Jean-Paul Pelissier/Files , Reuters

Roman Polanski

Článek

Polanského advokáti ihned oznámili, že se odvolají proti soudnímu rozhodnutí, které otevírá cestu k vydání filmaře z Evropy do Spojených států.

Právník někdejší filmařovy oběti již dříve uvedl, že Polanského vydání k soudu do USA nepožaduje. Souhlasil s nabídkou Polanského obhájců, aby byl slavný tvůrce souzen v Americe v nepřítomnosti. Podle něj by to bylo ku prospěchu oběti.

Režiséra zatkla kvůli 33 let starému činu loni v září policie ve Švýcarsku, kam přijel na filmový festival. Viněn je z toho, že v roce 1977 při natáčení třináctiletou dívku opil šampaňským a omámil léky, poté s ní měl pohlavní styk. Ve Spojených státech se pohlavní styk s mladistvou považuje za znásilnění. Tento čin se nedá promlčet.

Polanski se k nezákonnému sexuálnímu styku již před lety u soudu přiznal.

Před trestem Polanski z USA v únoru 1978 uprchl. Od té doby žil ve Francii, která své občany do ciziny nevydává. Do Spojených států nepřiletěl ani v roce 2003 převzít Oscara za své drama Pianista.

Reklama

Související články

Polanski chce elektronická pouta

Režisér Roman Polanski (76) by přijal elektronická pouta, aby mohl vyměnit švýcarskou celu za domácí vězení ve své vile v Gstaadu. Své vydání do USA nadále...

Výběr článků

Načítám