Hlavní obsah

Poslední potlesk pro Satinského

Novinky, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

Celé páteční dopoledne proudily stovky lidí do bratislavského Studia LS, kde se konalo poslední rozloučení se zesnulým hercem Júliem Satinským. Rakev byla vystavěna na pódiu, kde Satinský léta vystupoval se svým nerozlučným partnerem Milanem Lasicou.

Foto: Milan Turek

Vyhlídka Čertovská vsázka

Článek

Slováci se přišli rozloučit s hercem, který jim vždy mluvil z duše a jeho humor je povzbuzoval v těžkých chvílích. "Byl to velký herec a především velký člověk," řekla starší žena a už se jí oči plnily slzami. "Když jsem tu zprávu poprvé slyšel, doufal jsem, že to není pravda. Věřil jsem, že je to jen další z jeho vtipů. Bohužel nebyl," konstatoval mladý muž s kyticí v ruce. "Jsem zásadně proti klonování lidí, ale Julka bych dala naklonovat několikrát, aby bylo na Slovensku stále veselo," doplnila ho jeho partnerka.

Oficiální rozloučení se konalo ve Studiu LS za účasti premiéra Mikuláše Dzurindy a českého ministra kultury Pavla Dostála. Kytici prezidenta Václava Havla umístil u rakve český velvyslanec Rudolf Slánský. Z českých herců se na pohřbu objevil Václav Postránecký, který si se Satinským zahrál ve filmu S tebou mně baví svět.

Milan Lasica ve svém projevu připomněl, že právě ve Studiu LS, které se tehdy jmenovalo Tatra revue, se Satinským před 43 lety začínali jako dvojice. "Julo měl zázračný dar vytvářet kolem sebe pohodu a dobrou náladu. Lidé, kteří se ocitli v jeho společnosti, měli pocit, že jsou na dovolené, a ještě k tomu v zahraničí. Julo dovedl dělat také zázraky. Vím o tom pouze z jeho podání, ale vždy jsem tomu věřil. Jednou dělal Mikuláše v bratislavské věznici a na závěr svého proslovu vězňům slíbil, že za chvíli bude padat sníh. Když odcházel přes dvůr, začal padat sníh. Vězni mu z oken zatleskali. Dodnes mně mrzí, že jsem při tom nebyl, alespoň jako jeden z nich," uvedl.

Závěrem připomněl, že Satinský měl na svém záznamníku nahráno: ´Momentálně jsem mrtvý, zavolejte později´. "Julo, pro nás nejsi mrtvý a buď si jistý, že zavoláme," dodal Lasica.

Se Satinským se rozloučil na plátně také Bolek Polívka, který ho označil za Čechoslováka a připil mu slivovicí. Když odnášeli rakev z pódia, ozval se v sále potlesk. Poslední potlesk pro Júlia Satinského. Pohřeb se následně konal v kruhu rodiny na bratislavském krematoriu.

Satinský podlehl rakovině tlustého střeva v neděli ve věku 61 let.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám