Hlavní obsah

Sharon Jonesová, která vrátila život rhytm and blues, dotočila novinku

Novinky, Stanislav Dvořák

Americká zpěvačka Sharon Jonesová dotočila čtvrté studiové LP a chystá jeho vydání na jaro. Mnozí kritici ji považují za živoucí zázrak, který resuscitoval upadající styl rhytm an blues a vrátil mu opravdovost a emoce.

Článek

Deska nazvaná I Learned the Hard Way by se měla prodávat od 4. května. Vychází u menší americké firmy Daptone Records.

Album produkoval Bosco Mann, který se snažil zachovat autentičnost nahrávky odkazující ke klasickému zvuku labelu Stax, jenž kraloval rhytm and blues v 60. a 70. letech. 

Sharon Jonesová se proslavila poměrně nedávno deskou 100 Days, 100 Nights. Přestože už překročila padesátku, byla většinu života neznámá. Ona sama říká, že si jí média nevšímala, protože je "příliš malá, příliš tlustá, příliš černá a příliš stará."

Léta vystupovala v zapadlých klubech a hospodách se svou skupinou Dap-Kings. Zkušenosti zúročila na třech deskách, které dnes představují absolutní špičku funky a soulu.

Její nahrávky jsou úmyslně staromódní, ale geniálně vyvážené, stylové a chytlavé. Zvuku skupiny kraluje Sharon svým zemitým, lehce chraplavým a temně posazeným hlasem, který na živých koncertech lidem vyráží dech. Publicisté jí přirovnávají k megahvězdám, jako jsou Tina Turner či James Brown.

Reklama

Výběr článků

Načítám