Hlavní obsah

Premiéra Čajkovského ve Státní opeře

Právo, Vladimír Říha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sobotní premiéra nové inscenace Čajkovského Spící krasavice slibuje nevšední zážitek. Původem maďarský choreograf Youri Vámos vytvořil pro balet Státní opery inscenaci rozcházející se s tradiční verzí klasického ruského baletu z roku 1890, kdy P. I. Čajkovskij a choreograf Marius Petipa pohádkový balet o Šípkové Růžence, jak byl také někdy nazýván, poprvé uvedli v Petrohradu.

Článek

"Spojil jsem scény z původního baletu s novými, abych v nové verzi díla zobrazil i tragédii carské rodiny Romanovců, která byla vyvražděna bolševiky v Jekatěrinburgu,“ vysvětluje Vámos, který je zároveň režisérem i choreografem. Hlavní postavou je Anastásie, jedna ze dcer cara Mikuláše II, o které se dlouho myslelo, že přežila vraždění, protože jakási Anna Andersonová o sobě v Berlíně prohlašovala, že je Anastásie. Znala detaily ze života rodiny, takže ji mnoho lidí uvěřilo. Až pomocí genetických testů bylo v roce 1974 dokázáno, že s Romanovci neměla nic společného.

Prolínání života skutečné Anastásie a její dvojnice je tématem baletu, který nese i nový podtitul Poslední carská dcera. Vámos původní dílo zkrátil a přehodil některé hudební partie. Ve spolupráci s americkým scénografem a kostymérem Michaelem Scottem tuto verzi poprvé uvedenou v roce 1992 v Basileji inscenuje i ve Státní opeře.

Orchestr diriguje Pavel Šnajdr, v hlavních rolích alternují Andrea Kramešová j.h. a Američanka Rebecca Kingová (Anastásie), v roli Neznámého Filip Veverka j.h. a Rus Alexej Afanasjev. Vámos v Praze již v Národním divadle inscenoval Čajkovského Louskáčka a Prokofjevova Romea a Julii.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám