Hlavní obsah

Malby Františka Matouška vystavené v pražském DOXu jsou z džínoviny

Novinky, Karolina Zarzycká

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Malíř František Matoušek se řadí mezi nejvýraznější malíře střední generace v Česku. Jeho obrazy jsou vystaveny v pražské galerii DOX do 15. března. Mezi jeho výrazové prostředky patří volba materiálu a techniky, maluje totiž na džínovinu a jako mnozí umělci své generace se často dotýká tématu paměti.

Článek

Volba tohoto materiálu v Matouškově případě však neodkazuje ke starším evropským dějinám, ale k nedávné době takzvaného reálného socialismu, kdy Matoušek vyrůstal a kdy džínovina symbolizovala touhu po svobodnějším životě.

Vyvinul vlastní speciální techniku

Umělec vyvinul pro práci s tímto textilem speciální techniku, spočívající v kombinaci tkané osnovy s akrylovým pigmentem.

Matouškův malířský styl dále spočívá v jeho specifickém přístupu k jednotlivým žánrům, s nimiž pracuje – k portrétu, krajině, městskému exteriéru nebo k intimním interiérovým scénám z rodinného života. Klíčový je zde komplexní způsob, jakým Matoušek používá fotografických a jiných obrazových zdrojů, což je patrné zejména v jeho portrétech.

František Matoušek

se narodil roku 1967 v Boskovicích.

V letech 1993 až 1999 studoval AVU v Praze v atelieru Jiřího Davida.

Vystavuje od poloviny devadesátých let. Patří do nejmladší generace okruhu autorů Galerie MXM. Je zastoupen v NG Praha, v soukromých domácích i zahraničních sbírkách.

Například v malbě, vycházející ze staré rodinné fotografie, oblékne portrétovanou do džínové bundy; další portrét svým pojetím může připomenout Picassovo modré období, i když nejde o autorův záměr a už vůbec ne o citaci konkrétního díla.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám