Hlavní obsah

Florence and the Machine, Lady Gaga či Pixie nominovány na Brit Awards

Novinky, Stanislav Dvořák

Letošní nominace hudebních Brit Awards jsou nápadně přeplněny zpěvačkami, zatímco jejich mužští kolegové zaostávají. V počtu nominací vévodí např. Florence and the Machine a Lady Gaga.

Článek

Diskotéková Lady Gaga je letos ve Velké Británii nejúspěšnější po komerční stránce a byla nominována na objev roku, zahraniční zpěvačku a také v kategorii album roku, přestože v hudebních médiích moc kladných ohlasů na její taneční tvorbu nevyšlo.

Foto: Mario Anzuoni , Reuters

Lady Gaga

Hudebně o něco komplikovanější Florence and the Machine momentálně vládnou britským hitparádám se svým indie-popovým debutem a mají nominace na objev roku, album roku a britskou zpěvačku roku. Dalšími silnými kandidáty jsou Lilly Allenová, Pixie Lottová a JLS.

U2 a Susan Boylová bez šance

Ani jednu nominaci si nevysloužili irští U2 a stejně dopadla televizní hvězdička s andělským hlasem Susan Boyleová, jejíž narychlo vydaný debut byl kritikou hodnocen převážně jako zmatený a nevkusný.

V kategorii skupin se utkají Muse, JLS, Doves, Friendly Fire a Kasabian. Britským zpěvákem roku by mohl být už poněkolikáté zvolen popový veterán Robbie Williams, pokud si poradí s Calvinem Harrisem, rapperem Dizzee Rascalem, veselým popařem Mikou a Paolem Nutinim.

V mezinárodní kategorii soutěží o nejlepší album Jay Z, Black Eyed Peas, Lady GaGa, Empire of The Sun a experimentální Animal Collective. V kategorii mezinárodní zpěvák roku by mohlo dojít ke kurióznímu jevu, kdyby svou nominaci proměnil 68letý venkovský bluesman Seasick Steve, jehož tvorba i image se na první poslech a pohled zásadně liší od všech nominovaných.  

Spolu s ním jsou nominováni rapper Eminem, Jay-Z, Bruce Springsteen a "kanadský Sinatra" Michael Bublé, z žen pak Rihanna, Ladyhawke, Norah Jonesová a Lady GaGa.

Ceny budou vyhlášeny 16. února.

Reklama

Související články

Ten divnej bluesman s kšiltovkou

Miláček amerických a britských kritiků Seasick Steave vypadá jako farmář, který si odskočil od traktoru na svačinku. Hraje na tu "nejhorší kytaru ve vesmíru"...

Výběr článků

Načítám