Hlavní obsah

V Praze začíná festival krátkých filmů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V novém termínu, od 20. do 24. ledna 2010, proběhne v pražském kině Světozor již pátý ročník Festivalu krátkých filmů Praha, pořádaný organizátory MFF Karlovy Vary, který ve třech soutěžních a devíti nesoutěžních sekcích představí výběr toho nejlepšího, co vytvořili mladí talentovaní filmaři v průběhu uplynulého roku po celém světě.

Článek

„Před několika lety jsme hledali způsob, jak se potkávat s diváky Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary také v průběhu roku. Věděli jsme, že o krátké filmy je ve festivalovém programu velký zájem, ale zároveň nám bylo jasné, že karlovarský festival jim nemůže dát tolik prostoru, kolik by si zasloužily. A tak se zrodil Festival krátkých filmů Praha. Po pěti letech stojí na vlastních nohou, zájem o něj roste a věříme, že se bude ještě dlouho líbit hlavně divákům,“ uvedl prezident Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary Jiří Bartoška.

Zvláštní pozornosti se tentokrát budou těšit teritoria Japonska a Španělska, tématická sekce bude věnována fotbalu v krátkém filmu a zajímavostí letošního ročníku budou krátké filmy o lásce v podání ruských režisérů (Alexej German ml., Ivan Vyrypajev, Boris Chlebnikov, Kirill Serebrennikov). Chybět ale nebudou ani experimentální filmy a exkurz po tvorbě nejmladší generace českých filmařů, ani filmy oceněné na nejprestižnějších světových festivalech, jako je Cannes, Berlin, Clermont-Ferrand nebo letošní držitel Oscara nebo ceny EFA.

Festival již tradičně uvede také krátké filmy dnes již slavných režisérů v sekci První podání. „V sekci se objeví mimo jiné studentský film jednoho z nejrespektovanějším režisérům polské i světové kinematografie. Krzystof Zanussi měl v 70. a 80. letech spolu s Andrzejem Wajdou a Krzystofem Kieslovským největší podíl na legendárním období tzv. filmů morálního neklidu. Mezi jeho nejznámější filmy patří Ochranné zabarvení (1976), Konstanta (1980), Rok klidného slunce (1980), Persona non grata (2005).

Dále se návštěvníci mohou těšit na jeden z prvních filmů kontroverzního korejského režiséra Park Chan-Woka (Oldboy, Lady Vengeance, atd.), jehož nový film Thirst opět rozdělil publikum i kritiky na letošním canneském festivalu na dva nesmiřitelné tábory a školní film jednoho z nejtalentovanějších současných českých režisérů Marka Najbrta (Mistři, Protektor),“ dodává k sekci programový ředitel festivalu Karel Spěšný.

Mezinárodní porota opět udělí Hlavní cenu s bonusem 5000 eur a dvě zvláštní uznání. Publikum pak bude moci opět napříč všemi sekcemi vybrat film, který získá Cenu diváků.

Mezinárodní porota opět udělí Hlavní cenu s bonusem 5000 eur a dvě zvláštní uznání. Publikum pak bude moci opět napříč všemi sekcemi vybrat film, který získá Cenu diváků.

Diváci si budou moci zakoupit vstupenky na jednotlivá představení v ceně 60 korun; předprodej bude zahájen v pokladně kina Světozor od 18. ledna 2010.

Více na www.pragueshorts.com

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám