Hlavní obsah

Cikánské královny a králové zahájí letošní Colours of Ostrava

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Devátý ročník festivalu Colours of Ostrava, který se uskuteční od 15. do 18. července, zahájí vystoupení slavného koncertního projektu The Gypsy Queens and Kings (Cikánské královny a králové).

Článek

Po loňském poklidném čtvrtečním prologu, o který se postaral oscarový skladatel filmové hudby Michael Nyman, se nyní mohou návštěvníci Colours těšit na divokou směs bláznivé balkánské dechovky a flamenca a také na nejslavnější cikánské písně včetně romské hymny Ederlezi.

Světoznámý projekt The Gypsy Queens and Kings na jedno pódium přivádí největší hvězdy současné romské hudby. Návštěvníci ostravského festivalu tak během dvouapůlhodinové show uslyší například královnu cikánské hudby Esmu Redžepovu z Makedonie, zběsilou rumunskou dechovku Mahala Rai Banda, ale také flamencovou kapelu Kaloome z Francie či rumunskou zpěvačku Florentinu Sandu. Chybět nebudou ani rumunské tanečnice Aurelia Sandu a Tanzica Ionita.

Party, která roztancuje každého

„Po loňském minimalistickém koncertu skladatele Michaela Nymana ovládne v první den hlavní scénu dvouapůlhodinová barevná, divoká a vášnivá koncertní party, která roztancuje skutečně každého,“ řekla dramaturgyně festivalu Zlata Holušová.

Součástí koncertu budou podle ní nejslavnější romské písně včetně hitu Mahalageasca, který zazněl ve filmu Borat. „Úchvatné chvíle také nastávají, když se na pódiu plném pestrobarevných tanečníků objeví francouzští Kaloome s cikánskou flamencovou rumbou,“ dodala. Kdo by si chtěl udělat představu, o jakou show se bude jednat, má šanci 27. ledna v pražském Paláci Akropolis, kde vystoupí již zmíněná kapela Mahala Rai Banda v rámci série Respect Plus.

Multižánrový festival Colours of Ostrava, který je jednou z největších hudebních  událostí v Česku, i letos nabídne na dvanácti scénách přes 100 zahraničních a domácích kapel, interpretů a divadel, ale také filmy, diskuse i workshopy. Doposud se na festival prodaly asi 3 tisíce vstupenek aniž by jejich majitelé věděli, kdo letos na Colours vystoupí.

Reklama

Výběr článků

Načítám